Hevige menstruatiepijn, een serieus ongemak

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Bah, het is weer zover; het is ’die’ tijd van de maand. Iedere maand heb je er weer vreselijk veel last van. Kramp in je buik, een rothumeur en alles is je te veel. Klinkt dit bekend? Iedere vrouw heeft wel eens last gehad van menstruatiepijn. Sommige vrouwen heb zo’n last van hevige menstruatiepijn, dat het kan zorgen voor serieus ongemak. De Care for Women specialiste weet hier alles van af. Zij kan je helpen hier iets aan te doen, waardoor het leven weer wat aangenamer wordt.

Hevige menstruatiepijn, waar komt het nou vandaan?

Elke vrouw heeft wel eens menstruatiepijn gehad die de dagelijkse bezigheden flink kon verstoren. Maar waar komt die menstruatiepijn nou eigenlijk vandaan?

Een menstruatie is als het ware het opruimen van de verdikte wand van de baarmoeder. Het baarmoederslijmvlies is dikker zodat een bevrucht eitje zich er kan innestelen. Als het eitje niet bevrucht is en er geen zwangerschap ontstaat, laat het slijmvlies los. Om het slijmvlies af te stoten trekt de baarmoeder zich samen. Het samentrekken van de baarmoeder kan krampen en steken veroorzaken. Andere menstruatiepijn die kan optreden is:

  • Pijn in de onderbuik;
  • Hoofdpijn;
  • Vasthouden van vocht;
  • Slapeloosheid;
  • Nervositeit en misselijkheid;
  • Diarree.

De menstruatiepijn treedt vlak voor of tijdens de menstruatie op. Deze menstruatiepijn is over het algemeen het hevigst bij meisjes tussen de 14 en 18 jaar. Dit betekent echter niet dat de menstruatiepijn na deze leeftijd ophoudt. Vrouwen van alle leeftijden ondervinden hier maandelijks nog veel ongemak van.

Onderzoek: menstruatiepijn is geen aanstellerij

Misschien heb je wel eens het gevoel dat je niet serieus genomen wordt. Als iemand zegt ’dat die menstruatiepijn er nou eenmaal bij hoort’ bijvoorbeeld. Of als iemand vindt dat je je aanstelt. Dat dit niet het geval is, bleek uit Taiwanees onderzoek (2010). Uit dit onderzoek blijkt dat hevige menstruatiepijn de hersenstructuur kan veranderen. De onderzoekers maakten hersenscans van 32 ’gezonde’ vrouwen en 32 vrouwen die last hebben van een pijnlijke menstruatie. Uit deze scans bleek dat de grijze massa, dat pijngebieden en je emoties controleert, aangetast werd. Een pijnlijke menstruatie zit dus wel degelijk tussen je oren, maar niet omdat jij je aanstelt! Voel je daarom absoluut niet bezwaard om hulp te zoeken. De Care for Women specialiste weet precies hoe je je voelt en wilt je graag helpen.

Hulp bij hevige menstruatiepijn

Ben jij het zat om elke maand weer zoveel last te hebben van menstruatiepijn? En staan de dagen voor en tijdens de menstruatie telkens weer volledig in het teken van pijn en ongemak? Maak dan gerust een afspraak met een Care for Women specialiste bij jou in de buurt.

Zij is zelf vrouw en weet dus waar je tegenaan loopt. Schaam je daarom niet! Zij neemt de tijd om naar je te luisteren en zal samen met jou naar een oplossing zoeken die het beste past bij jouw klachten.

Een afspraak met de specialiste is eenvoudig te maken via de online webagenda of door te bellen naar 088 – 4420442. Het consult wordt vanuit de meeste aanvullende pakketten vergoed en een doorverwijzing van de huisarts heb je niet nodig. Laat je menstruatieweek niet langer beïnvloeden door de menstruatiepijn!