PMS voorspelt overgangsklachten

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Vrouwen die kampen met PMS (premenstrueel syndroom) hebben tijdens de overgang niet meer opvliegers, maar wel meer last van andere overgangsklachten. Dat is gebleken uit een studie van de universiteit van Helsinki, verschenen in het tijdschrift Menopause.

Verband PMS en overgangsklachten

Uit het onderzoek onder 120 gezonde vrouwen die de overgang achter de rug hadden bleek dat bijna 90 procent van deze vrouwen vroeger last had van het premenstrueel syndroom. Deze vrouwen hadden niet meer opvliegers dan de vrouwen zonder PMS in het verleden, maar gaven wel vaker aan last te hebben van klachten als depressies, slaapproblemen en geheugen- en concentratieproblemen.

PMS kan je leven ernstig verstoren!

Er zijn inmiddels meer dan 100 klachten die onder PMS gerekend worden! Veel voorkomende klachten zijn prikkelbaarheid, lage rugpijn, buikkrampen en migraine. Maar ook kun je last hebben van gespannen borsten, agressief zijn of je angstig voelen. Vaak wordt er erg laconiek over gedacht: het hoort erbij, let maar niet op haar, ze moet ongesteld worden etc. Maar de klachten kunnen de kwaliteit van je leven ernstig verstoren. Het kan zo maar 30 jaar duren en dat iedere maand weer. Sommige vrouwen blijken er zelfs bijna 3 weken van de maand last van te hebben.

Niet alle klachten hoeven afkomstig te zijn van de hormonale veranderingen die ten grondslag liggen aan het premenstrueel syndroom. Kenmerkend is dat je ook klachtenvrije dagen kent. Om PMS klachten te herkennen is het dus belangrijk dat ze in kaart gebracht worden en daar kan een Care for Women specialiste bij helpen. Zeker als ook de overgang in zicht komt, is het raadzaam eens een afspraak te maken met een Care for Women specialiste, zodat je goed voorbereid bent en tijdig eventuele maatregelen kunt nemen.

Professionele hulp bij PMS en de overgang

Denk je na het lezen van dit artikel dat je PMS hebt of heb je erge last van de overgang en wil je er iets aan doen? Ga dan eens langs bij een Care for Women specialiste. Zij is zowel opgeleid in PMS als de problematiek van de menopauze. Bovendien is zij zelf vrouw. Zij kan je als geen ander helpen je klachten aan te pakken en weer te genieten van het leven. De klachten zijn absoluut geen aanstellerij, al krijg je dat gevoel misschien wel eens in je omgeving. De consulten bij een Care for Women specialiste worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekeringen, waardoor het niet onder het eigen risico valt. Je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig en maakt hier gemakkelijk een afspraak. Wil je meer weten of een afspraak maken? Bel dan met 088 – 4420442.