Verzuim van werk tijdens de menstruatie?

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Tijdens je menstruatie voel je je misschien niet altijd op je best, maar het werk gaat gewoon door. Toch? Maar wat als menstruatieklachten je werk echt in de weg zitten en je echt geen concentratie hebt. Zou verzuim van werk de oplossing zijn? Met flinke menstruatieklachten een extra dagje thuis blijven lijkt namelijk steeds dichterbij te komen.

In Azië is het al langer mogelijk; menstruatieverlof. Als vrouw met hevige menstruatieklachten wat extra vrije tijd zodat je om je menstruatie heen kunt werken. De theorie erachter is dat het productiviteitsverlies van die dagen meevalt, omdat vrouwen net na hun menstruatie beter presteren en dan dus efficiënter werken. Dan worden die verloren uurtjes dus vanzelf ingehaald, zo klinkt het onder de voorstanders. Nu lijkt het verlof rond de menstruatie ook naar Europa over te waaien.

In Groot-Brittannië is namelijk een bedrijf dat haar vrouwelijke werknemers sinds kort de mogelijkheid tot menstruatieverlof geeft. Bedrijfsleider Bex Baxter heeft zelf ook veel last gehad van menstruatieklachten en zegt dat sommige vrouwen dubbelgevouwen van de pijn achter hun bureau zitten tijdens hun menstruatie. ‘’En dan kun je beter even niet werken en voor je lichaam zorgen’’, aldus de topvrouw van het Britse bedrijf Coexist. Maar hoeveel vrouwen hebben dusdanige menstruatieklachten dat zij een speciaal verlof kunnen gebruiken? Care for Women zet wat feiten over de menstruatie en de klachten op een rij.

Menstruatieklachten, hoeveel vrouwen hebben er last van?

Hebben vrouwen echt zoveel last van menstruatiepijn en is een speciaal verlof nuttig? We zochten het uit. Uit onderzoek in opdracht van pijnstiller Feminax bleek dat van de 600 ondervraagde vrouwen, 4 op de 10 vrouwen door menstruatieklachten minder concentratie had op het werk. Ook chagrijnig zijn tegen de partner a.g.v. menstruatieklachten overkomt maar liefst 4 op de 10 vrouwen. Enkele andere uitkomsten uit het onderzoek;

  • Een vijfde van de ondervraagde vrouwen geeft aan dat menstruatieklachten voor problemen in haar relatie zorgen;
  • 25% van de vrouwen kan tijdens haar menstruatie niet sporten vanwege de menstruatiekrampen, ook al weet ze dat ze dat wel zou moeten doen;
  • Een derde gaf aan dat het niet lukt haar normale eetpatroon vast te houden tijdens haar menstruatie, zij hebben last van eetbuien;
  • Naar schatting bezoekt maar liefst 60% van de vrouwen eens in haar leven de huisarts met menstruatieklachten.

Uit Engels onderzoek bleek daarnaast dat vrouwen met menstruele migraine maar liefst 4,2 dagen per 3 maanden verzuimen, ten opzichte van de gemiddelde 2,4 dagen onder vrouwen zonder deze migraine. Onafhankelijk NIPO onderzoek toonde aan dat in Nederland maar liefst 1 op de 12 vrouwen rond de menstruatie last heeft van migraine. Hevig menstrueel bloedverlies behoort bovendien tot de meest voorkomende klachten in de gynaecologie. Dat zijn serieuze cijfers, die we niet kunnen en mogen negeren.

Pijnlijke menstruatie, wat doe je eraan?

Menstruatieklachten kunnen je leven echt in de war schoppen. Care for Women vindt het dan ook een goede ontwikkeling dat hier extra aandacht aan besteed wordt. We moeten menstruatieklachten echt serieus nemen. Voor veel vrouwen met hevige menstruatieklachten zou het verlof een oplossing kunnen bieden. Echter, is het niet veel beter om de oorzaak van dit verzuim aan te pakken? Care for Women weet uit haar jarenlange ervaring dat er in de meeste gevallen goed iets te doen is aan menstruatieklachten. Het is in de meeste gevallen helemaal niet nodig om tijdens de menstruatie met hevige klachten aan het werk te zijn.

Heb jij erge last van je menstruatie en menstruatieklachten? Kun jij echt een paar dagen per maand niets ondernemen omdat je zoveel pijn of klachten hebt? Dan kan de Care for Women specialiste je helpen. Deze professionele zorgverlener weet alles over het vrouwelijk hormoonstelsel. Zij legt je niet alleen uit wat er in je lichaam aan de hand is, maar reikt je ook passende oplossingen en behandelingen aan. Want rond blijven lopen met klachten is absoluut niet nodig. Bij Care for Women heb je geen verwijzing van je huisarts nodig en bovendien vergoeden de meeste zorgverzekeraars de consulten vanuit het aanvullende pakket. Een afspraak maak je 24 uur per dag eenvoudig zelf via de online agenda of via de assistente op 088 – 4420442.