Anticonceptie is geen routineklus!

Home » Anticonceptie is geen routineklus!

Anticonceptie. Lange tijd was hiervoor weinig belangstelling, maar gisteravond was dat duidelijk anders. Samen met Pieter Barnhoorn (huisarts-seksuoloog) en dr. Henk Vonsée (gynaecoloog) gaven we via het web nascholing over het gebruik van anticonceptie. Maar liefst meer dan 550 huisartsen en verloskundigen namen deel aan de nascholing ‘anticonceptie; geen routineklus’.

Meer dan 400 vragen over anticonceptie

Ruim 1 ½ uur lang legden we verschillende situaties van vrouwen voor, waarbij we de verschillende anticonceptiemethoden die we in Nederland hebben bespraken. Meer dan 400 vragen over de verschillende vormen van anticonceptie werden op ons afgevuurd. Het was echt geweldig te ervaren dat anticonceptie weer leefden. Dat de deelnemers beseften dat het loont om echt per vrouw en per situatie een afweging te maken. Samen met haar een keuze te maken in de vorm en de samenstelling van het anticonceptiemiddel. En keuze gebaseerd op haar leefwijze, behoeften en wensen. Niet langer de anticonceptiepil als gemeengoed, maar als een serieuze behandeling ter voorkoming van een zwangerschap. Het gaf mij een goed gevoel!

Anticonceptiemiddelen zijn ook medicijnen

Anticonceptie in Nederland is heel normaal. Het is gemakkelijk en hoort erbij. Na alle discussies in het verleden over de anticonceptiepil bij de supermarkt, heeft de commotie rondom de Diane 35 pil duidelijk verandering hierin aangebracht. En terecht! Het blijven farmaceutische medicijnen ter voorkoming van een zwangerschap. Het is goed dat ze er zijn, maar zorgvuldigheid blijft ook hierbij geboden. Hopelijk heeft gisterenavond een bijdrage kunnen leveren aan onze boodschap: ‘anticonceptie is en mag geen routineklus zijn. Er dient door de zorgverlener, samen met de vrouw, een zorgvuldige afweging te zijn m.b.t. de methode en samenstelling van het anticonceptiemiddel.

Achtergrondinformatie over anticonceptie

In Nederland wordt anticonceptie veel gebruikt. Vooral het gebruik van de anticonceptiepil komt in Nederland veel voor. Van de 2,4 miljoen vrouwen gebruikt maar liefst 1,6 miljoen de anticonceptiepil en dat is opmerkelijk. Er zijn inmiddels veel meer vormen van anticonceptie op de markt. Zo is er ook de anticonceptiering, het anticonceptiestaafje, de anticonceptiespiraal, de anticonceptiepleister etc. In andere landen wordt hiervan ook meer gebruik gemaakt en is de diversiteit in anticonceptiemethoden groter.

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Laat ons je helpen

Doorlopen met klachten is vaak niet nodig. Er zijn inmiddels genoeg goede oplossingen.

N

Aandacht vóór jou

De specialiste neemt alle tijd voor je en begrijpt je als geen ander. Zij is immers zelf ook vrouw.

N

Vaak géén eigen risico

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering. Er is dan geen eigen risico.