Vandaag, 17 juni, is het “Eat Your Vegetables Day”. Het is belangrijk om groentes te eten voor het binnen krijgen van vitamines, mineralen en vezels. Maar wist je dat groentes invloed kunnen hebben op je hormoonbalans? Lees op Eat Your Vegetables Day alles over groentes en hormonen!

Voeding en je lichaam, hoe werkt het?

Voeding, het lijkt eenvoudig maar dit is vaak niet het geval. Er zijn diverse factoren waar je op kan letten. Naast dat je kunt letten op wat je eet, is het belangrijk om te weten wat je kunt verteren, opnemen, verdragen en uitscheiden. De laatste vier processen gaan regelmatig mis wanneer je voeding eet die niet bij jouw lichaam past. Hierdoor kunnen klachten ontstaan omdat je lichaam niet goed reageert op de voeding. De klachten kunnen variëren van energieverlies tot darm-, huid- en luchtwegproblemen.

Er zijn diverse groentes die een positief of negatief effect (kunnen) hebben op je hormoonbalans.

Groentes en hormonen: welke wel

Om ervoor te zorgen dat je hormonen in balans zijn is het belangrijk dat je klieren meer hormonen kunnen aanmaken zodra deze nodig zijn. Hier tegenover staat dat je lever hormonen moet kunnen afbreken op het moment dat er teveel aanwezig zijn. Door een slechte afbraak van het oestrogeen worden er veel (hormoon)klachten veroorzaakt en/of verergerd. Je kan je lever helpen door bepaalde bladgroenten te eten. Hieruit haalt je lever bepaalde voedingstoffen die nodig zijn bij het afbreken van oestrogenen. Groentes die hierbij kunnen helpen zijn:

  • Broccoli
  • Boerenkool
  • Paksoi
  • Spruitjes

Naast deze groentes zijn er ook een aantal zeegroentes die kunnen helpen met het in balans brengen van je hormonen, namelijk: Nori, Kelp, Kombu en Dulse.

Groentes en hormonen: welke niet

Er zijn diverse groentes die je beter kunt vermijden om ervoor te zorgen dat je hormonen in balans blijven. Uiteraard geldt dit niet voor iedereen. De een reageert hier namelijk heftiger op dan de ander. Zodra je last hebt van hormonale klachten kun je proberen de volgende groentes te vermijden omdat deze mogelijk ontstekingen veroorzaken:

  • Aardappelen
  • Tomaten
  • Paprika’s
  • Aubergines

Persoonlijk voedingsadvies?

Heb jij last van hormonale klachten en denk je dat dit mogelijk door je voeding komt? Naast dat je kunt letten op je voeding kan je ook een afspraak maken bij een van onze specialistes. Zij kan je helpen om te ontdekken waar de hormonale klachten vandaan komen zodat er een oplossing voor gevonden kan worden.