Wereld anticonceptiedag; flauwekul of noodzaak?

Home » Wereld anticonceptiedag; flauwekul of noodzaak?

Vandaag, 26 september is het wereld anticonceptie dag. Deze dag is in 2007 door de European Society of Contraception in het leven geroepen. Met “It’s your life, It’s your future, know your options” benadrukken zij dat het belangrijk is te zorgen voor een goede anticonceptie, zodat ongewenste zwangerschappen voorkomen kunnen worden.

Ongewenste zwangerschappen

Natuurlijk vraag ik mij af of het hebben van een Wereld Anticonceptiedag nu de juiste manier is om voor anticonceptie aandacht te vragen. Maar toch. Ook in Nederland komen nog steeds ongewenste zwangerschappen voor. In 2011 zijn er in totaal 31.707 abortussen opgegeven aan de inspectie voor de volksgezondheid*. Dat onkunde over anticonceptie hierin een belangrijke rol speelt, moge duidelijk zijn.

Anticonceptie, meer keuze dan men denkt!

Ook ik ben van mening dat er op het gebied van anticonceptie nog heel veel in verbeterd kan worden. Onze ervaring tijdens onze anticonceptiespreekuren, is dat veel vrouwen geen idee hebben dat er verschillende vormen van anticonceptie zijn. Ze weten vaak niet dat het echt mogelijk is om als vrouw een anticonceptiemethode te kiezen die bij haar past. Nederland blijft massaal de anticonceptiepil gebruiken. Dat is jammer, want een anticonceptiespiraal, anticonceptiering, anticonceptiestaafje of een anticonceptiepleister, zijn ook zeker te overwegen oplossingen.

Anticonceptiespreekuur

Het zou daarom goed zijn als er meer organisaties net als wij, een echt anticonceptiespreekuur zouden hebben. Dan zouden er minder ‘ongelukjes’ met anticonceptie gebeuren hebben we minder ongewenste zwangerschappen, ook in Nederland. * Bron: Rutgers WPF

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Laat ons je helpen

Doorlopen met klachten is vaak niet nodig. Er zijn inmiddels genoeg goede oplossingen.

N

Aandacht vóór jou

De specialiste neemt alle tijd voor je en begrijpt je als geen ander. Zij is immers zelf ook vrouw.

N

Vaak géén eigen risico

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering. Er is dan geen eigen risico.