Vandaag, 18 oktober, is het Wereld Menopauzedag. Al ruim 20 jaar staan wij, Care for Women, stil bij deze dag. Ieder jaar brengen wij een persbericht uit en vragen wij aandacht voor de specifieke klachten die wij als vrouw ervaren. Al meer dan 20 jaar strijden wij voor meer kennis op het gebied van vrouwspecifieke aandoeningen (zoals de overgang en PMS) en zetten wij ons in voor meer kennis, bekendheid en onderzoek. Waarom? Omdat de Nederlandse gezondheidszorg te veel op mannen gericht is. Er wordt bijna geen onderscheid gemaakt tussen het lichaam van een man en vrouw, zodra het gaat om onderzoek en behandeling van gezondheidsaandoeningen. Het lijkt alsof men niet bereid is om goed in de spiegel te kijken en te zien dat er een verschil is tussen deze twee lichamen.

Wij staan vandaag stil bij wat er de afgelopen 20 jaar veranderd is op dit gebied. Welke stappen zijn er gemaakt in meer vrouwspecifieke zorg en behandeling? Het antwoord is bedroevend. De afgelopen jaren heeft er, helaas, weinig verandering plaatsgevonden op het gebied van vrouw specifieke zorg. Dit is vreemd, want er is inmiddels bekend dat wij als vrouwen meer risico lopen op het hebben van een depressie, hart- en vaatziekten, osteoporose, alzheimer, urineverlies en nog veel meer. Zodra onze leeftijd stijgt, stijgt ook het risico op deze ziekten en zullen er meer klachten ervaren worden. Een goed voorbeeld hiervan zijn klachten die niet herkend worden bij hart- en vaatziekten. De bekende klachten hiervan zijn pijn op de borst, uitstralend naar de linkerarm. Echter hoeft dit niet een voorkomende klacht bij een hartinfarct bij vrouwen te zijn. Vage klachten zoals extreme vermoeidheid, kortademigheid en duizeligheid komen ook vaak voor. “Doe maar even rustig aan” is hierbij snel het advies. Doordat er weinig tijd en energie gestoken wordt in het onderzoeken naar de verschillen, kan dit ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een hartinfarct niet tijdig gesignaleerd wordt met soms ernstige gevolgen.

Recent is Mirjam Kaijer (vrouw, journaliste en ervaringsdeskundige) bij minister Ernst Kuipers geweest en heeft zij een lied gezongen, dat zij zelf heeft geschreven. (Het lied is hier te beluisteren: https://voicesforwomen.nl/). Dit met als doel om aandacht te vragen voor meer vrouwspecifieke zorg, meer onderzoek naar medicijn gebruik bij vrouwen, meer onderzoek naar de overgang en PMS en meer onderzoek naar wat er gebeurt in het lijf van een vrouw. Wij steunen dit initiatief van ganser harte en vragen jullie om samen met ons in actie te komen.

De medische wetenschap heeft ervoor gezorgd dat de gemiddelde leeftijd gestegen is de afgelopen jaren. De grote vraag is, is de kwaliteit van ons leven hiermee ook gestegen of betekent dit dat wij langer leven met daarbij de mogelijke ongemakken zoals een beroerte, urineverlies, osteoporose en nog veel meer.

Wij als vrouwen, moeten de handen inéén slaan om ons hard te maken in deze man-georiënteerde gezondheidszorg zodat wij ervoor kunnen zorgen dat er een verandering zal plaatsvinden. De artsen laten deze verandering niet plaatsvinden, dus zullen wij het zelf moeten doen, ook omdat er tot op de dag van vandaag veel onbegrip is op dit gebied waar wij als vrouwen tegenaan lopen en wij niet serieus genomen worden.

Op de website van Mirjam kan jij als vrouw jouw verhaal delen en/of de petitie tekenen om jouw steun te laten blijken voor meer onderzoek naar (onverklaarbare) gezondheidsklachten bij vrouwen. Om enerzijds erkenning te krijgen en serieus genomen te worden, maar ook om hiermee levens te redden! De petitie vind je hier: https://mirjamkaijer.nl/petitie/

Laten ons op Wereld Menopauzedag de krachten bundelen om de gezondheidszorg te veranderen naar een gezondheidszorg die aandacht heeft voor de verschillen tussen man en vrouw. Hopelijk kan er over 20 jaar een blog geschreven worden met daarin dat het ons gelukt is en dat er inderdaad, dankzij onze kracht als vrouwen, verandering heeft plaatsgevonden.