Hoe houd je je relatie goed tijdens de overgang?

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Waarom stranden er zoveel huwelijken tijdens de overgang? Deze vraag kreeg ik afgelopen week en dat vind ik best een interessante vraag. Ik ben immers gescheiden, ook in de periode tijdens mijn overgang.

Als ik kijk naar de cijfers van het CBS dan zie ik dat de grootste groep gaat scheiden op deze leeftijd. Wat maakt het nu dat deze groep zo groot is? Ik denk dat de grootste reden is dat de overgang een moment van bezinning is. Je hebt altijd in dienst gestaan van je gezin, er altijd voor iedereen geweest, de kinderen vliegen uit en je krijgt dan op een gegeven moment de vraag: En ik dan? Wat wil ik nog in het leven? Ook zie je dat gedurende deze periode partners uit elkaar gegroeid zijn. Er heeft al die jaren een enorme druk gestaan op de relatie. Ook komen er vragen over het werk, vind ik dit nog leuk of wil ik wat nieuws gaan doen?

De overgang is vaak de levensfase waar vrouwen gaan nadenken. Wat wil ik met gezin, huwelijk en werk? Zichzelf gaan opbouwen. Met de volle ‘to-do lijst’ staat de partner ook op de agenda? Je ziet dat het hebben van overgangsklachten, met je razende hormonen, een grote rol kan spelen bij uiteindelijke spanningen in de relatie. Dat is erg jammer, want daar kunnen we als vrouw wat aan doen!

Het effect van overgangsklachten op je relatie

Ik denk dat de overgang een enorme stempel kan drukken op je relatie en met name de overgangsklachten. Onderzoek heeft aangetoond dat 80% te maken krijgt met overgangsklachten. Vooral stemmingswisselingen, slecht slapen, lusteloosheid en opvliegers zijn vaak hele vervelende klachten. Deze worden vaak niet openlijk besproken maar hebben wel degelijk effect op je relatie. Ook van partners hoor je vaak terug dat ze hun partner bijna niet meer herkennen. Als dat laatste de reden is voor een scheiding is dat erg jammer, want er is heel goed wat aan te doen. We zien dat namelijk ook vaak bij de consulten in de praktijk. Wanneer de mannen meekomen en je loopt de klachten door: kom je bij stemmingswisselingen dan zegt de vrouw “Nou, dat valt eigenlijk wel mee” waarop de man zich naar de hemel richt: “Dat valt helemaal niet mee!

Tijdens de overgang zorgen voor je relatie? Dat is óók zorgen voor jezelf!

Het valt mij ook op dat als vrouwen bij ons komen, dat ze aangeven dat ze al jarenlang hebben aangemodderd en dat het in het huwelijk niet goed gaat. Voor iedere andere kwaal accepteert iedereen dat je daar wat aan doet. Gaat het over de overgang? Dan merk je dat veel vrouwen het idee hebben dat ze daar zelf doorheen moeten komen.
Het valt allemaal wel mee…”

Nee dames, het valt niet mee! Je wilt het leuk hebben, je wilt functioneren en je wilt een goede partner zijn. Als je ‘s nachts niet slaapt, dan valt het niet mee! Als je last hebt van stemmingswisselingen, dan valt het niet mee! Als je een presentatie geeft en je hebt een rood hoofd, dan valt het niet mee!

Accepteer dat je hulp mag zoeken!

Ik hoop dat we in de komende tijd en komende jaren veel meer voor onszelf durven opkomen en durven te zeggen: ‘Die overgang, die valt niet altijd mee!’ En dat we dan ook veel meer accepteren dat hulp zoeken mag, dat het mag om daar stappen in te nemen.

We willen in deze periode, maar ook zeker na deze periode, natuurlijk graag dingen blijven doen die we leuk vinden. De relaties behouden die voor ons belangrijk zijn. Het is goed om hier hulp bij te zoeken, de cijfers liegen er namelijk niet om. Professionele hulp, zodat jouw overgangsklachten verminderen. Maar onderschat ook de waarde van hulp van je partner niet!