Borstkanker en de overgang

Home » Borstkanker en de overgang

Borstkanker zorgt er vaak voor dat je wereld op zijn kop staat. Niet alleen voor jou, maar ook voor je omgeving; je partner, kinderen, andere familieleden en vrienden moeten zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Helaas komt borstkanker vaak voor tijdens de periode van de menopauze. Zeker hormoongevoelige borstkanker blijkt vaak op te treden rondom de periode van de menopauze. Dat maakt het nog eens extra moeilijk. Want naast de zware behandeling, je emoties en alle andere aspecten waarin je terecht komt, kun je ook te maken krijgen met overgangsklachten. En dan wordt het zoeken naar oplossingen een hele klus, want bij een hormoongevoelige vorm van borstkanker moet je erg voorzichtig zijn met het behandelen van je overgangsklachten.

Borstkanker rondom de menopauze, hoe ontstaat het?

Kanker, dus ook hormoongevoelige borstkanker, is een ziekte die ontstaat omdat cellen zich ongeremd gaan delen en daarmee ander weefsel beschadigen waardoor het dit niet meer functioneert. Hormoongevoelige borstkanker kan om verschillende redenen ontstaan, bijvoorbeeld:

 

  • Erfelijkheid; als je moeder het kreeg heb jij er ook een verhoogde kans op
  • Je bent vroeg begonnen met menstrueren en laat in de overgang gekomen, waardoor je borsten lang aan hormonen zijn blootgesteld
  • Het slikken van hormonen kan borstkanker veroorzaken
  • Een ongezonde leefstijl: roken, teveel alcohol en overgewicht

Borstkanker rondom de menopauze, dubbel zo veel klachten

Ongeveer 30% van de vrouwen met borstkanker voor de menopauze en maar liefst 65% van de vrouwen met borstkanker na de menopauze hebben een hormoongevoelige tumor. Dat betekent dat de tumor zelf ook groeit door hormonen. De behandeling bestaat dan, naast een eventuele operatie, chemotherapie of bestraling ook uit een vorm van hormoontherapie. Maar dan een vorm van hormoontherapie die er juist voor zorgt dat het vrouwelijk hormoon oestrogeen niet meer bij de kankercellen kan komen, zoals Tamoxifen. Hierdoor kan de tumor niet meer groeien en is er een grote kans op genezing. Hormoonbehandelingen zoals Tamoxifen worden vaak voor 5 jaar gegeven. Het grote nadeel van therapieën zoals Tamoxifen, is dat niet alleen de afgifte van oestrogeen naar de kankercellen geblokkeerd wordt, maar ook van het oestrogeen naar de rest van het lichaam. En daarom zie je als bijwerking van behandelmethode zoals Tamoxifen ook overgangsklachten ontstaan. Zit je dan ook nog eens in de periode van de menopauze waardoor je al overgangsklachten hebt? Dan is het dubbelop. Heftige overgangsklachten zoals opvliegers, nachtelijke transpiratie en stemmingswisselingen komen dan extra vaak voor. Dat is echt geen pretje.

Overgangsklachten bij borstkanker, hoe te verminderen?

Dit soort overgangsklachten verminderen is niet makkelijk, omdat de normale behandeling van overgangsklachten juist gericht is op het toedienen van oestrogeen. Daarom kunnen veel artsen niet helpen. Er is vanuit de reguliere geneeskunde dus weinig mogelijk. Toch is er wel degelijk iets aan te doen. Je kunt de klachten zodanig verminderen of oplossen, dat het weer leefbaar is. De Care for Women specialiste kan je hierbij helpen. Veel vrouwen met borstkanker vinden hun weg naar een Care for Women specialiste, omdat zij ook hierin speciaal is opgeleid. Samen kijken jullie wat voor jou past en werkt en wat niet. Dit is gebaseerd op inschatting en onderzoek. Je leert wat je zelf kunt doen qua leefstijl en voor welke overgangsklachten je echt behandelt moet worden. Borstkanker is al erg genoeg zonder overgangsklachten. Blijf hier dus niet mee lopen, want dat is echt niet nodig. Klik hier om een afspraak te maken. 

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Laat ons je helpen

Doorlopen met klachten is vaak niet nodig. Er zijn inmiddels genoeg goede oplossingen.

N

Aandacht voor joú

De specialiste neemt alle tijd voor je en begrijpt je als geen ander. Zij is immers zelf ook vrouw.

N

Vaak géén eigen risico

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering. Er is dan geen eigen risico.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.