Depressieve gevoelens

Home » Depressieve gevoelens

Iedereen heeft wel eens een slechte bui. Slecht slapen, irritatie of een vervelende gebeurtenis kan ervoor zorgen dat je tijdelijk minder goed gehumeurd bent. In de volksmond hoor je dan vaak dat iemand “in een dipje zit”, “depri” is of last heeft van een ‘kleine depressie’. Een vrouw in de periode van de menopauze heeft echter meer dan gemiddeld kans op ‘’een dipje’’ en dat maakt het leven er niet leuker op.

Depressieve gevoelens of depressie door de menopauze?

In de praktijk zien wij dat vrouwen, juist tijdens de periode van de menopauze, regelmatig behandelt worden voor een depressie maar dat de antidepressiva niet goed aan slaat. Uit gedegen onderzoek blijkt dan vaak dat de depressieve gevoelens niet veroorzaakt worden door een depressie maar door de menopauze. Natuurlijk werkt antidepressiva dan niet! Het is heel belangrijk te weten of je echt een depressie hebt of dat de depressieve gevoelens veroorzaakt worden door hormoonschommelingen. Het op de juiste wijze behandelen van de menopauze en je hormonen in balans brengen is – als de depressieve gevoelens veroorzaakt worden door de menopauze – veel effectiever dan antidepressiva. Laat je hierin dus goed adviseren en maak bij twijfel een afspraak bij een Care for Women specialiste!

 

Depressieve gevoelens in de menopauze, hoe ontstaat het?

Een depressie is een toestand waarin de stemming voor langere tijd ernstig somber is. Depressie is een ziekte en is dus ernstiger dan een sombere, verdrietige, terneergeslagen of gedeprimeerde bui. Vaak is de oorzaak een samenspel van verschillende factoren. Het kan zijn dat bepaalde hersengebieden die betrokken zijn bij emoties en gevoelens veranderen of aangetast zijn door hersenletsel. Maar ook ingrijpende levensgebeurtenissen of bepaalde karaktereigenschappen van iemand kunnen leiden tot een depressie. Er zijn vrouwen die nooit of slechts eenmaal in hun leven een depressie hebben en daarna nooit meer, maar er zijn ook vrouwen die met een zekere regelmaat een depressie doormaken. Eén op de tien mensen heeft wel eens een stemmingsstoornis gehad (meestal een depressie). Stemmingsstoornissen behoren dan ook tot de belangrijkste volksziekten. Enkele omstandigheden die een depressie kunnen uitlokken zijn:

 • Een bevalling (postnatale depressie)
 • Gebruik van bepaalde medicijnen
 • Sommige lichamelijke ziektes
 • Levensproblemen

Opmerkelijk is het hoge percentage vrouwen in de menopauze dat aangeeft last te hebben van depressieve gevoelens of depressies. Er wordt aangenomen dat een vrouw tijdens de periode van de menopauze in een levensfase zit waarbij meer factoren aanwezig zijn die een depressie kunnen uitlokken. Naast alle lichamelijke ongemakken en veranderingen is de gemiddelde leeftijd van de menopauze een fase waarin veel veranderingen en ontwikkelingen gaande kunnen zijn. Kinderen die het huis uit gaan, het overlijden van ouders of bijvoorbeeld een echtscheiding kunnen de kans op een depressie doen toenemen. Deze veranderingen kunnen, naast de lichamelijke ongemakken, een depressie veroorzaken.
Het is niet altijd eenvoudig vast te stellen of je een depressie hebt of niet. Wel zijn er een aantal verschijnselen die duiden op een depressie. Deze verschijnselen zijn:

 

 • Een duidelijke zeer sombere stemming
 • Denken aan de dood of aan zelfdoding
 • Verstoring van het dag- en nachtritme
 • Verandering van de eetlust
 • Verandering in het lichaamsgewicht
 • Slapeloosheid
 • Gevoel van waardeloosheid
 • Traag denken
 • Concentratieproblemen
 • Schuldgevoelens
 • Vergeetachtigheid
 • Vermoeidheid
 • Minder behoefte aan vrijen
 • Rusteloosheid

Depressieve gevoelens in de menopauze, wat kun je doen?

 

Indien je de meeste van bovenstaande verschijnselen hebt is het raadzaam om direct naar je huisarts te gaan en er niet mee rond te blijven lopen. Zeker de gedachten over zelfdoding zijn altijd een reden om hulp te zoeken. Twijfel je of vind je het vervelend om naar je huisarts te gaan? Ga dan gerust eens langs bij de Care for Women specialiste. Zij kan samen met jou kijken of er bij jou sprake is van een depressie of dat er iets anders aan de hand is, zoals schommelende hormonen vanwege de menopauze. Want als jouw depressieve gevoelens niet worden veroorzaakt door een depressie maar door je hormonen, kan juist de Care for Women specialiste jou uitstekend helpen! Bovendien is de specialiste zelf ook vrouw en begrijpt zij als geen ander hoe jij je voelt. Je maakt hier gemakkelijk zelf een afspraak bij een Care for Women specialiste bij jou in de buurt via de webagenda of via het nummer 0884420442. Een verwijzing van de huisarts heb je niet nodig.

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Laat ons je helpen

Doorlopen met klachten is vaak niet nodig. Er zijn inmiddels genoeg goede oplossingen.

N

Aandacht voor joú

De specialiste neemt alle tijd voor je en begrijpt je als geen ander. Zij is immers zelf ook vrouw.

N

Vaak géén eigen risico

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering. Er is dan geen eigen risico.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.