Gewrichtspijn en spierpijn

Home » Gewrichtspijn en spierpijn

Tijdens de menopauze gebeurt er een hoop in je lichaam, en dat merk je! Je lichaam is op zoek naar een nieuwe hormonale balans en dat gaat niet zonder slag of stoot. Van alle vrouwen in de overgangsleeftijd krijgt maar liefst 80% te maken met overgangsklachten. Zo kun je ook last krijgen van gewrichtspijn en spierpijn als overgangsklacht. Dit kan je stijf maken en daardoor je dagelijks leven erg beïnvloeden. Je hoeft niet te blijven lopen met gewrichtspijn of spierpijn tijdens de menopauze. Aan deze overgangsklacht is vaak iets te doen. Maak eens een afspraak met een Care for Women specialiste, zij kan je helpen de klachten te verminderen. Wil je eerst zelf iets proberen? Kijk dan eens in onze webshop

 

Gewrichtspijn en spierpijn in de menopauze, hoe komt het?

Tijdens de menopauze is je lichaam druk bezig met allerlei processen. Zo daalt bijvoorbeeld het vrouwelijk hormoon oestrogeen in je lichaam. Een hormoon dat een belangrijke invloed heeft op de vochtigheid en doorbloeding van je slijmvliezen. Doordat de vochtigheid afneemt, kunnen gewrichten over elkaar heen schuren en ontstaan er pijnlijke gewrichten tijdens de overgang. De beschermende lagen tussen gewrichten worden dunner en dat veroorzaakt gewrichtspijn. Vooral je kleine gewrichten, zoals in je handen, hebben last van de dalende hormonen tijdens de periode van de menopauze. Maar ook in je schouders, pols, tenen, knieën, rug en heupen kun je gewrichtspijn krijgen en dat is heel erg vervelend. Daarnaast is oestrogeen ook verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen. Collagaan is een lijmvormend eiwit in het bindweefsel van je gewrichten. Een tekort aan oestrogeen tijdens de periode van de menopauze heeft daarom direct effect op de balans tussen de opbouw en afbraak van het kraakbeen. Bij spierpijn kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Wat we niet moeten vergeten is dat juist tijdens de periode van de menopauze het lichaam sterk veroudert. De elasticiteit neemt af. Hierdoor worden de spieren slapper en stijver.

 

Gewrichtspijn en spierpijn in de menopauze, wat kun je doen?

Gewrichtspijn en spierpijn tijdens de menopauze kunnen erg vervelend zijn. Vaak verdwijnen de klachten na de menopauze, behalve als er inmiddels schade is ontstaan aan de gewrichten. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om dit te voorkomen:

  • Blijf bewegen, ook tijdens de periode van de overgang. Doe dit wel verantwoord en luister naar je lichaam.
  • Zorg voor een goede lichaamshouding zodat spieren en gewrichten soepel kunnen blijven bewegen.
  • Probeer eens een massage. Ook dit kan verlichting geven.
  • Afhankelijk van of je gewrichten ontstoken zijn, kan warmte of juist kou helpen. Kijk wat voor jou werkt.
  • Zorg voor voldoende rust, zowel lichamelijk als geestelijk.
  • Voeding met weinig suiker, alcohol en cafeïne kan gewrichtspijn verzachten.

Overgangsklachten zoals gewrichtspijn en spierpijn zijn erg vervelend en kunnen je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Bovendien kunnen ze schade aanrichten aan de gewrichten. Vaak zie je dat na de menopauze de laag kraakbeen dunner blijft en dat er ook minder smering is. Klachten kunnen dan blijvend optreden. Maar er is goed iets aan te doen.

 

Gewrichtspijn en spierpijn in de menopauze; professionele hulp

Wil je eerst zelf iets proberen om je pijnlijke gewrichten en spieren te behandelen? Kijk dan gerust even in onze webshop. Care for Women heeft jarenlang producten ontwikkeld, speciaal voor vrouwen tijdens de overgang, die wellicht kunnen helpen. Heb je het gevoel dat bij jou de gewrichtspijn of spierpijn zodanig ernstig is, dat er een verhoogd risico is op blijvende schade? Maak dan eerst een afspraak met de Care for Women specialiste. Samen met jou zoekt ze naar een passende behandeling voor je gewrichtsklachten. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten bij de specialiste vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van je huisarts is zelfs niet nodig! Maak snel een afspraak bij jou in de buurt of neem contact op met de assistente via 088-4420442.

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Laat ons je helpen

Doorlopen met klachten is vaak niet nodig. Er zijn inmiddels genoeg goede oplossingen.

N

Aandacht voor joú

De specialiste neemt alle tijd voor je en begrijpt je als geen ander. Zij is immers zelf ook vrouw.

N

Vaak géén eigen risico

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering. Er is dan geen eigen risico.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.