Hevig bloedverlies

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Bloedverlies tijdens je menstruatie is normaal, maar hevig bloedverlies tijdens de menstruatie is een vervelende klacht. Waar je vaak wel iets aan kunt doen!

Hoe het komt? Er is niet altijd een oorzaak voor veel bloedverlies te achterhalen. De hoeveelheid hangt ook samen met aanleg, leeftijd en je hormonen. In andere gevallen is er wel een duidelijke oorzaak aanwezig. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een vleesboom of een poliep, maar het kan ook komen door het gebruik van bloed verdunnende medicijnen.

Hevig menstrueel bloedverlies

Sommige vrouwen vragen zich af of ze nou daadwerkelijk veel bloedverlies hebben. Hoewel hier natuurlijk geen duidelijke richtlijn voor is, zijn er wel een aantal kenmerken van hevig bloedverlies. De menstruatie duurt bijvoorbeeld vaak een stuk langer bij een vrouw die last heeft van veel bloedverlies. Hierbij kan je denken aan langer dan een week, terwijl het aantal dagen van bloedverlies vaak tussen de 4 en 7 dagen ligt.
Als vrouw heb je soms dubbele bescherming nodig als je ongesteld bent. Zo maak je bijvoorbeeld gebruik van én een tampon én maandverband in de heftigste dagen. Dan is dit vaak een kenmerk van hevig bloedverlies.

De gevolgen van hevig menstrueel bloedverlies

Door het verlies van extra bloed raakt je lichaam ook extra stoffen kwijt. Hierdoor kan er bijvoorbeeld een tekort ontstaan aan vitaminen en mineralen, maar ook een tekort aan ijzer wat uiteindelijk kan leiden tot bloedarmoede.
Een tekort aan vitaminen en mineralen kan zorgen voor concentratieproblemen en vermoeidheid.  

De symptomen van een ijzertekort zijn vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en een bleke huid. Een ernstig ijzertekort kan ook uitlopen tot bloedarmoede.

Er zijn twee soorten bloedarmoede. De eerste variant is wanneer er een tekort aan rode bloedcellen in je lichaam is. De tweede soort is bloedarmoede waarbij rode bloedcellen te weinig hemoglobine bevatten. Een tekort aan ijzer is hier de oorzaak van, aangezien ijzer nodig is voor de aanmaak van hemoglobine.

Door hevig bloedverlies kun je dus nog meer menstruatieklachten krijgen en jezelf behoorlijk slecht voelen. Gezien het maandelijks terugkomt, is het belangrijk om hier wat aan te doen.

Hevig bloedverlies verminderen

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden op hevig bloedverlies te verminderen. Hiervoor heb je wel eerst wel professionele hulp voor nodig. Voor sommige medicatie heb je een recept nodig van een (huis)arts.

Een van die mogelijkheden is gebruik gaan maken van hormonen, zoals de anticonceptiepil of het spiraaltje. Beide anticonceptiemiddelen zorgen met behulp van hormonen dat het baarmoederslijmvlies dunner wordt, waardoor het bloedverlies tijdens de menstruatie vermindert.

Een andere optie is om medicijnen te slikken die geen hormonen bevatten. Prostaglandine-synthetaseremmers zoals Diclofenac of Ibuprofen worden vaak voorgeschreven om de pijn te verminderen, maar verminderen het bloedverlies vaak ook met zo’n 30 procent. Tranexaminezuur wordt vaak specifiek voorgeschreven om bloedverlies te verminderen, wat het dan ook met ongeveer 50 procent doet. 

Soms kunnen de bovenstaande opties toch niet helpen, elke vrouw is immers uniek. In dat geval staan de Care for Women specialistes voor je klaar. Zij kunnen je adviseren over meer opties om hevig bloedverlies te verminderen, maar kunnen je ook helpen bij andere hormonale klachten.

Recente berichten

Categorieën

Aantoonbaar Beter

Care for Women is aangesloten bij Aantoonbaar Beter. Dit houdt in dat Care for Women werkt volgends de Practice Based Evidence methode.