Hevig bloedverlies

Home » Hevig bloedverlies

Elke maand gebeurt het weer, de menstruatie. Bij de ene vrouw net wat heftiger dan bij de ander, maar toch. Heb je dan ook nog klachten, dan wordt het al helemaal vervelend. Hevig bloedverlies kan een van die klachten zijn.  

Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, de oorzaken

Tijdens de menstruatie heeft elke vrouw last van bloedverlies. De hoeveelheid kan echter verschillen. Sommige vrouwen hebben maar weinig bloedverlies, terwijl andere vrouwen echt een volle week hevig bloeden. Vaak is er voor veel bloedverlies geen oorzaak te achterhalen. Dan hangt de hoeveelheid af van aanleg of leeftijd. In andere gevallen is er wel een duidelijke oorzaak aanwezig. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een vleesboom of een poliep, maar het kan ook komen door het gebruik van bloed verdunnende medicijnen.

Kenmerken van hevig bloedverlies

Sommige vrouwen vragen zich af of ze nou daadwerkelijk veel bloedverlies hebben. Hoewel hier natuurlijk geen duidelijke richtlijn voor is, zijn er wel een aantal kenmerken van hevig bloedverlies. De menstruatie duurt bijvoorbeeld vaak een stuk langer bij een vrouw die last heeft van veel bloedverlies. Hierbij kan je denken aan langer dan een week, terwijl het aantal dagen van bloedverlies vaak tussen de 4 en 7 dagen ligt.
Als vrouw heb je soms dubbele bescherming nodig als je ongesteld bent. Zo maak je bijvoorbeeld gebruik van én een tampon én maandverband in de heftigste dagen. Ook dit is vaak een kenmerk van hevig bloedverlies.

Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, wat zijn de gevolgen?

Door het verlies van extra bloed raakt je lichaam ook extra stoffen kwijt. Hierdoor kan er bijvoorbeeld een tekort ontstaan aan vitaminen en mineralen, maar ook een tekort aan ijzer wat uiteindelijk kan leiden tot bloedarmoede.
Een tekort aan vitaminen en mineralen kan zorgen voor concentratieproblemen en vermoeidheid.  
De symptomen van een ijzertekort zijn vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en een bleke huid. Een ernstig ijzertekort kan ook uitlopen tot bloedarmoede.
Er zijn twee soorten bloedarmoede. De eerste variant is wanneer er een tekort aan rode bloedcellen in je lichaam is. De tweede soort is bloedarmoede waarbij rode bloedcellen te weinig hemoglobine bevatten. Een tekort aan ijzer is hier de oorzaak van, aangezien ijzer nodig is voor de aanmaak van hemoglobine.

 

Hevig bloedverlies aanpakken

Als je veel last hebt van hevig bloedverlies, wil je dat natuurlijk verhelpen. Gelukkig zijn daar verschillende mogelijkheden voor. Een van die mogelijkheden is gebruik gaan maken van hormoontherapie, zoals de anticonceptiepil of het spiraaltje. Beide anticonceptiemiddelen zorgen met behulp van hormonen dat het baarmoederslijmvlies dunner wordt, waardoor het bloedverlies tijdens de menstruatie vermindert.
Een andere optie is om medicijnen te slikken die geen hormonen bevatten. Prostaglandine-synthetaseremmers zoals Diclofenac of Ibuprofen worden vaak voorgeschreven om de pijn te verminderen, maar verminderen het bloedverlies vaak ook met zo’n 30 procent. Tranexaminezuur wordt vaak specifiek voorgeschreven om bloedverlies te verminderen, wat het dan ook met ongeveer 50 procent doet.

Soms kunnen de bovenstaande opties toch niet helpen, elke vrouw is immers uniek. In dat geval staan de Care for Women specialistes voor je klaar. Zij kunnen je adviseren over meer opties om hevig bloedverlies te verminderen, maar kunnen je ook helpen bij andere hormonale klachten. Voor een consult heb je geen doorverwijzing nodig van de huisarts en in veel gevallen wordt de afspraak vergoed door de zorgverzekeraar. Dit hangt wel af van de polis die je afgesloten hebt, dus als je het niet zeker weet, kan je het beste even contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Maak zelf eenvoudig een afspraak via onze webagenda of bel naar 088-4420442. Voor al je hormonale problemen, Care for Women helpt!

 

 

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Laat ons je helpen

Doorlopen met klachten is vaak niet nodig. Er zijn inmiddels genoeg goede oplossingen.

N

Aandacht voor joú

De specialiste neemt alle tijd voor je en begrijpt je als geen ander. Zij is immers zelf ook vrouw.

N

Vaak géén eigen risico

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering. Er is dan geen eigen risico.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.