Hoofdpijn en migraine

Home » Hoofdpijn en migraine

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende klachten van mensen in Nederland. Iedereen heeft hier wel eens last van. We nemen een paracetamol en komen de dag weer door. Migraine is iets heel anders. Migraine gaat niet alleen gepaard met erge hoofdpijn, maar ook licht en geluid zijn tijdens migraine overdraagbaar. Daarnaast kun je misselijk zijn en de neiging hebben om te braken. In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen last van deze vorm van hoofdpijn. Migraine komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Dit zou de kans op migraine verhogen.

 

Migraine vanwege de menopauze, hoe ontstaat het?

Een migraine aanval brengt vaak heftige pijn met zich mee. Misselijkheid, de neiging te braken en het niet kunnen verdragen van licht en geluid zijn symptomen die veel voorkomen bij migraine. Een aantal patiënten heeft daarnaast last van auraverschijnselen. Dit houdt in dat je 15 tot 45 minuten voor de migraineaanval een soort lichtflitsen ziet.

Vaak wordt migraine veroorzaakt door het samentrekken van de bloedvaten in de hersenen. Hoe de samentrekking van de bloedvaten precies ontstaat is niet duidelijk, maar waarschijnlijk heeft dit te maken met een stoornis in de neurotransmitters. Dit zijn chemische stoffen in onze hersenen die zenuwprikkels van cel tot cel doorgeven en informatie naar de bloedvaten sturen. Voordat je een aanval krijgt is het mogelijk dat je concentratie stijgt door deze stoffen. Maar direct na het begin van je aanval neemt je concentratie sterk af. Door deze wisselende concentratie is het mogelijk dat je voor je aanval last krijgt van auraverschijnselen.

Een migraine aanval kan uitgelokt worden door verschillende factoren. Waardoor dit precies ontstaat is voor iedereen verschillend. Er is geen bewijs dat voedselovergevoeligheid een migraineaanval uitlokt, maar toch ervaart een deel van de patiënten dat bepaalde voeding een negatieve invloed heeft op de migraine. Voorbeelden van andere factoren die een aanval kunnen uitlokken zijn:

  • Stress
  • Slaapgebrek
  • Spanning
  • Plotselinge overgang van spanning naar ontspanning
  • De menstruatie, dit wordt menstruele migraine genoemd
  • Te weinig drinken
  • Alcohol en koffie

Opvallend is de samenhang tussen de menopauze en migraine. Een grote groep vrouwen heeft tijdens de menopauze last van migraine. Zelfs vrouwen die daarvoor nooit migraine gehad hebben. Bij zo’n 50 – 60% van de vrouwen die al bekend waren met menstruele migraine neemt de hoofdpijn tijdens de periode van de menopauze toe. Wetenschappers gaan ervan uit dat hormonale schommelingen de migraine aanvallen veroorzaken, maar wegens gebrek aan onderzoek kunnen ze niet uitleggen hoe dit precies zit. Daarom zie je dat vrouwen vaak van de ene naar de andere zorgverlener worden gestuurd.

 

Migraine vanwege de menopauze, wat kun je doen?

Eigenlijk is er niet een eenduidige behandeling tegen migraine als het veroorzaakt wordt door de menopauze. Pijnstilling kan soms helpen, maar ook hormoonbehandelingen kunnen tot vermindering van de klachten leiden. Het blijft per persoon zoeken naar een behandeling die bij jou past en voor jou werkt. De Care for Women specialiste kan je hierbij helpen. Zij richt zich voornamelijk op de hormonale balans. Bovendien is de specialiste zelf vrouw, dus weet zij als geen ander hoe deze klacht jouw leven kan beïnvloeden. En waarom zou je het niet doen? Een verwijzing van de huisarts is niet nodig en het consult wordt vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Maak hier  snel zelf online een afspraak of bel naar 088-4420442.

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Laat ons je helpen

Doorlopen met klachten is vaak niet nodig. Er zijn inmiddels genoeg goede oplossingen.

N

Aandacht voor joú

De specialiste neemt alle tijd voor je en begrijpt je als geen ander. Zij is immers zelf ook vrouw.

N

Vaak géén eigen risico

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering. Er is dan geen eigen risico.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.