Insomnia

Home » Insomnia

Insomnia, ook wel slapeloosheid genoemd. Maar liefst 7% van alle Nederlanders heeft hier regelmatig last van. Je kent het wel, je ligt te draaien en woelen in je bed maar slapen lukt niet. Of je valt lekker in slaap ’s avonds, maar halverwege de nacht word je wakker en ben je niet meer in slaap te krijgen. Slecht slapen is heel vervelend, maar het gebeurt iedereen wel eens. Maar als je iedere nacht last hebt van slapeloosheid door bijvoorbeeld opvliegers, nachtelijke transpiratie of andere overgangsklachten, kun je daar overdag veel last van hebben. Je bent dan prikkelbaarder, kunt te maken krijgen met eetaanvallen, huilbuien of voelt je moe en lusteloos.
Gelukkig is er vaak eenvoudig iets te doen aan insomn als dit veroorzaakt wordt door de menopauze. De Care for Women specialiste is speciaal opgeleid in vrouwen en hun hormonen en weet dus alles van dit soort overgangsklachten. Zij kan je verder helpen. Samen met jou zal ze zoeken naar een passende oplossing voor het slechte slapen en eventuele andere klachten die door de overgang veroorzaakt worden.

 

Insomnia vanwege de menopauze, hoe ontstaat het?

Slecht slapen, insomnia, tijdens de menopauze komt zelden alleen voor. We noemen slapeloosheid tijdens de overgang daarom ook wel een atypische klacht. Dat betekent dat er vele oorzaken voor kunnen zijn. Als hormonale schommelingen door de menopauze hier de oorzaak van zijn, zijn er bijna altijd ook andere overgangsklachten aanwezig. Meestal opvliegers en nachtelijke transpiratie. Maar ook stress, een factor die door de menopauze vaak verhoogd is, kan invloed hebben op je slaappatroon. Ook bepaalde gewoontes voor het slapen gaan kunnen invloed hebben. Mogelijke oorzaken van slecht slapen zijn:

 

 • Opvliegers of nachtzweten als gevolg van de overgang
 • Stress en spanningen
 • Angst of depressie
 • Gebruik van cafeïne, bijvoorbeeld in koffie, thee, chocolade of cola
 • Het nemen van zware maaltijden die lang op de maag drukken
 • Gebruik van bepaalde medicijnen of drugs
 • Het drinken van alcohol
 • Gebruik van smartphones of tablets, het blauwe licht kan je wakker houden

Insomnia vanwege de menopauze, wat kun je doen?

Natuurlijk verschilt het voor iedereen waardoor slecht slapen ontstaat, ook tijdens de periode van de menopauze. Het is wel verstandig om bij jou bekende oorzaken zoveel mogelijk uit te bannen. Leer jezelf bijvoorbeeld aan om voor het slapen gaan een ontspannende activiteit te doen, zoals lezen of in bad gaan. Je lichaam went dan aan dit ritueel en zal dit na een tijdje herkennen als bedtijd. In de middag intensief sporten of een wandeling in de buitenlucht kan ook helpen. Eet verder niet te zwaar en let op het vetgehalte in de voeding. Lunch liever uitgebreid en eet een lichte avondmaaltijd. Ook het gebruik van cafeïne helpt niet bij een klacht als insomnia.
Houd tenslotte eens een slaapdagboek bij, zodat je inzicht krijgt in de oorzaken van insomnia. In een slaapdagboek houd je zaken bij als;

 •  Hoe laat je naar bed gaat.
 • Hoe laat je weer wakker bent.
 • Wat je gegeten en gedronken hebt.
 • Welke medicijnen je gebruikt hebt.
 • Hoe uitgerust je je ’s ochtends voelt.
 • Lig je te piekeren? Schrijf dan op welke zorgen of gedachten je ’s avonds wakker houden.

Insomnia vanwege de menopauze; professionele hulp!

Natuurlijk zijn er op de markt veel verschillende zelfzorgproducten verkrijgbaar, maar helaas werken deze niet allemaal even goed. Kijk eens in onze webshop naar een product dat speciaal is ontwikkeld voor slapeloosheid bij vrouwen. Gaat slapeloosheid ook gepaard met andere overgangsklachten zoals opvliegers en nachtelijke transpiratie? Dan kun je beter eerst professionele hulp inschakelen. In dat geval heeft het in balans brengen van de hormonen meer zin dan alleen te kijken naar het slechte slapen. De Care for Women specialiste is een professionele zorgverlener die zich onder andere heeft gespecialiseerd in overgangsklachten, zoals slecht slapen. Samen met jou kijkt zij naar de behandelmogelijkheden van zowel de reguliere- als de complementaire geneeskunde. Doordat zij zelf ook vrouw is weet zij als geen ander waar je mee te maken kunt krijgen. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig en de meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekeringen. Maak nu eenvoudig zelf een afspraak in de webagenda of bel 088-4420442.

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Laat ons je helpen

Doorlopen met klachten is vaak niet nodig. Er zijn inmiddels genoeg goede oplossingen.

N

Aandacht voor joú

De specialiste neemt alle tijd voor je en begrijpt je als geen ander. Zij is immers zelf ook vrouw.

N

Vaak géén eigen risico

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering. Er is dan geen eigen risico.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.