Opvliegers

Home » Opvliegers

Opvliegers. Het is misschien wel het bekendste verschijnsel van de menopauze. Meer dan 80% van de vrouwen krijgt, tijdens de periode rondom de menopauze, last van opvliegers. Daarmee zijn opvliegers gelijk de meest voorkomende overgangsklacht. Opvliegers kunnen je een erg ongemakkelijk gevoel geven, helemaal als mensen zien dat je een opvlieger krijgt. Aan dit soort overgangsklachten is gelukkig vaak goed iets te doen. Zowel zelf, met concrete leefstijladviezen, als met goede zelfzorgproducten of professionele hulp van een Care for Women specialiste.


Opvliegers tijdens de periode van de menopauze

Een opvlieger die optreedt tijdens de periode van de menopauze, wordt meestal omschreven als een plotseling opkomend gevoel van warmte dat zich razendsnel vanaf je borst verspreidt over je hoofd, hals en soms over je hele lichaam. Maar waar komen opvliegers nou precies vandaan?
In je lichaam zit een zeer nauwkeurige thermostaat om je lichaamstemperatuur heel precies te regelen. Deze thermostaat staat, net als heel veel andere organen in je lichaam, onder invloed van oestrogenen. Wanneer je tijdens de periode van de menopauze minder oestrogeen hebt, denkt de thermostaat dat de temperatuur in je lichaam te hoog is. Dat is in werkelijkheid niet zo, maar de thermostaat probeert de warmte wel kwijt te raken. Daarom zet je lichaam de huidbloedvaten open met als gevolg dat je rood wordt en gaat transpireren. Een opvlieger kan binnen enkele seconden voorbij zijn, maar het kan ook minutenlang duren.

Opvliegers vanwege de menopauze, hoe ontstaan ze?

Opvliegers tijdens de periode van de menopauze kunnen je leven echt verstoren. Zeker als je ’s nachts ook nog je bed uitdrijft door een nachtelijke transpiratie aanval kun je overdag prikkelbaar, futloos en minder vrolijk zijn. Je kunt zelf een aantal dingen doen om opvliegers te verminderen:

  • Vermijd stress en beweeg voldoende. Stress kan overgangsklachten namelijk versterken.  
  • Draag tijdens de periode van de menopauze vooral natuurlijke materialen zoals wol, zijde of katoen.
  • Slaap ook onder beddengoed van natuurlijk materiaal. Dit ventileert goed en voelt prettiger.
  • Draag verschillende dunne laagjes kleding over elkaar, zo kun je iets uittrekken als het te warm wordt.
  • Vermijd voedingsmiddelen die opvliegers kunnen verergeren, zoals pepers, (witte) suikers, nitriet (vaak in vlees), hete dranken en alcohol.
  • In producten op basis van soja, peulvruchten en sommige andere planten zit het plantaardige hormoon fyto-oestrogeen. Dit kan helpen tegen opvliegers.
  • Bepaalde medicijnen kunnen opvliegers uitlokken, vraag je huisarts of apotheker om advies hierover.

Soms zijn bovenstaande adviezen niet voldoende. De opvliegers verminderen misschien wel in hevigheid of aantal, maar het blijft je dagelijks functioneren belemmeren. Dan zijn er nog genoeg andere mogelijkheden. Het is in de huidige tijd echt onnodig om met overgangsklachten rond te blijven lopen. Er zijn inmiddels zoveel goede oplossingen!

Opvliegers vanwege de menopauze, zoek professionele hulp!

Soms lopen vrouwen jaren rond met vervelende opvliegers, voordat ze voor hulp komen. Dat is echt jammer en ook onnodig. Niet voor niets kun je voor overgangsklachten juist terecht bij een Care for Women specialiste. Deze vrouwelijke zorgverlener is gespecialiseerd in overgangsklachten die veroorzaakt worden door de menopauze. Ze kan zich goed inleven in jouw situatie, maar ze kan je ook uitleggen wat er precies in je lichaam gebeurt voorafgaand, tijdens en na de menopauze. Bij het zoeken naar een geschikte behandeling voor jouw overgangsklachten, kijkt ze zowel naar de reguliere- als de complementaire/alternatieve geneeskunde. Samen zoeken jullie naar de behandeling die het beste bij jouw lichaam past. Je kunt zonder verwijzing van je huisarts bij haar terecht en vaak wordt het consult nog vergoed uit de aanvullende verzekering ook! Waar wacht je nog op? Maak zelf een afspraak in de webagenda of bel met de assistente op 088-4420442.

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Laat ons je helpen

Doorlopen met klachten is vaak niet nodig. Er zijn inmiddels genoeg goede oplossingen.

N

Aandacht voor joú

De specialiste neemt alle tijd voor je en begrijpt je als geen ander. Zij is immers zelf ook vrouw.

N

Vaak géén eigen risico

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering. Er is dan geen eigen risico.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.