Overgang

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Het woord ‘overgang’ is voor iedereen bekend. Toch weet niet iedereen wat het precies inhoudt. Voor de meeste vrouwen verandert er veel rond hun vijftigste en dat wordt gemakkelijk toegeschreven aan de overgang. Maar, iedere vrouw ervaart de overgang anders. De één heeft het gevoel dat zij zich door een uitermate vervelende en lastige periode heen moet knokken, terwijl de ander geen problemen ervaart. Gelukkig kunnen wij je geruststellen. Er is goed iets te doen aan de klachten van de overgang. Je hoeft hier niet langer mee rond te lopen. De Care for Women specialiste kan je hierbij helpen.

Wat is de overgang?

De overgang is de fase in het leven van een vrouw waarin de eicellen op raken en zij van een vruchtbare periode naar een onvruchtbare periode gaat. De eierstokken, die jarenlang garant hebben gestaan voor de productie van vrouwelijke hormonen zodat een vrouw zwanger kan raken, zullen steeds minder hormonen gaan produceren en hier uiteindelijk mee stoppen. De periode van de overgang duurt gemiddeld 7 tot 10 jaar.
Helaas, de overgang gaat vaak niet onopgemerkt voorbij. Dat komt omdat het tekort aan vrouwelijke hormonen gepaard kan gaan met overgangsklachten. Dit kunnen vervelende klachten zijn die jouw dagelijks leven flink kunnen verzieken.

De overgang kan een vervelende periode zijn met veel klachten
Wat is de menopauze?

De menopauze is niet hetzelfde als de overgang. De menopauze is de laatste menstruatie van een vrouw. De menopauze wordt vastgesteld nadat er 12 maanden geen menstruatie heeft plaatsgevonden. De overgang is de gehele periode van vruchtbaar naar onvruchtbaar.

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn boodschappers. Als er ergens in het lichaam een boodschap afgeleverd moet worden, kan dit op twee manieren. Via een bericht door de zenuwbanen (vergelijkbaar met een telefoonnet) of via een pakketje (zoals een postpakket). Hormonen zijn hiermee te vergelijken. Net zoals bij een postpakket, komt een hormoon aan bij de cel die de inhoud van het pakket nodig heeft om zijn werk te doen. Hormonen zijn in een cel vaak de sleutel om de machine te laten functioneren en daarom noodzakelijk. Je kan je voorstellen dat een tekort aan hormonen tot problemen kan leiden in de cellen.

Vroeger ging men ervan uit dat onze vrouwelijke hormonen enkel verantwoordelijk waren voor onze vruchtbaarheid. Tegenwoordig is bekend dat vrouwelijke hormonen een functie hebben in het gehele lichaam, zoals je hersenen, huid, vaatwand, botten etc. Het is logisch dat een tekort op deze plaatsen in het lichaam kan leiden tot protesten van organen en daarmee tot een diversiteit van klachten.

Hoe lang duurt de overgang?

Hoe lang de overgang duurt verschilt per vrouw. De meeste vrouwen zijn ongeveer zeven tot tien jaar in de overgang. Daarbij is bekend dat de overgang soms ook gevolgen voor de langere termijn heeft, zoals ernstige botontkalking en hart- en vaatziekten. Dit heeft te maken met het dalen van de hormonen door het ophouden van de eierstokfunctie.

Vroegtijdig in de overgang

De overgang is niet iets waar de meeste vrouwen zich voor hun 40ste mee bezig houden. Toch komt één op de honderd vrouwen voor deze leeftijd in de overgang. Omdat het weinig voorkomt, wordt er op jonge leeftijd niet snel gedacht aan de overgang en dus ook niet aan overgangsklachten. Vrouwen worden dan niet alleen geconfronteerd met het feit dat zij zelf geen kinderen meer kunnen krijgen, maar ook met verschijnselen als opvliegers en een snel verouderend lichaam wat niet bij hun leeftijd hoort. Dat maakt het vaak erg zwaar.

Overgangsklachten

De bekendste overgangsklachten zijn opvliegers, menstruatieveranderingen, vaginale droogheid en soms ook plasklachten. Het optreden van deze symptomen hoeft niet altijd een hinder te zijn.

Onderzoek toont het volgende beeld aan:

 • Opvliegers (86%);
 • Nachtelijke transpiratie (82%);
 • Onregelmatige menstruatie (63%);
 • Prikkelbaarheid (56%);
 • Gewichtstoename (52%);
 • Slaapproblemen (51%);
 • Lusteloosheid (49%);
 • Depressieve gevoelens (49%);
 • Minder behoefte aan vrijen (33%);
 • Droge schede (27%);
 • Plasproblemen (36%);
 • Huidproblemen (21%);
 • Pijn bij het vrijen (11%).
De overgangsklachten worden verdeeld in twee groepen, typische klachten en de atypische klachten. De typische klachten zijn klachten die echt kenmerkend zijn voor de overgang, zoals opvliegers en een veranderende menstruatie. De atypische klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben.
Na de overgang

De menopauze, je allerlaatste menstruatie, sluit je vruchtbare levensfase af. Na de menopauze komt de volgende levensfase die gemiddeld meer dan 30 jaar duurt. Dat wordt ook wel de postmenopauze genoemd. Het is de tijd waarin het lichaam het zonder de werking van de eierstok moet doen. Hierdoor neemt de productie van vrouwelijke hormonen af. Hormonen die hard nodig zijn voor het goed laten functioneren van jouw hart- en vaatstelsel, botten, hersenen etc. Het risico op aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, botontkalking, etc. neemt snel toe na de menopauze.

In de preventieve gezondheidszorg is het streven gericht om de periode van ziekte en gebrek zo kort mogelijk te laten zijn en de jaren in goede gezondheid met een goede kwaliteit van leven zo lang mogelijk. Een goede basis hiervoor kan gelegd worden tijdens de overgangsjaren. Je goed laten voorlichten is hierbij van belang voor wie op een gezonde manier oud wil worden en zo fit mogelijk wil blijven. Een Care for Women specialiste kan jou hierbij helpen met een speciale healthcheck. Een soort APK voor jouw lichaam. Beslist de moeite waard om dit na jouw menopauze regelmatig uit te laten voeren.

Professionele hulp bij overgangsklachten

De Care for Women specialiste kan echt helpen bij jouw overgangsklachten. Zij weet alles over hormonale problemen, zoals overgangsklachten. Samen met jou kijkt zij naar een oplossing die bij jou past. Zij is niet enkel bekend met de behandelmogelijkheden vanuit de reguliere geneeskunde, maar ook vanuit complementaire- en alternatieve geneeskunde. Voeding en leefstijl zullen hierbij meegenomen worden. Daarbij is zij zelf ook vrouw en begrijpt zij als geen ander hoe vervelend overgangsklachten voor jou kunnen zijn. Zij helpt je graag tijdens een overgangsconsult om deze klachten op te lossen!

Een hoge klanttevredenheid van 8.3
Maar liefst 92% beveelt een Care for Women specialiste aan
Snel resultaat in twee tot drie consulten