Premenstrueel Syndroom

Care for Women Icon
Care for Women Icon
"Enkele weken per maand voel ik mij als een dweil en soms een hele boze dweil. Het voelt alsof ik elk moment uit elkaar kan barsten. Ik heb hoofdpijn, kan mij slecht concentreren en blijf het liefst de hele dag in bed. Ik sleep mijzelf door de dag".

PMS is echt geen pretje en geen aanstellerij. Duizenden vrouwen in Nederland hebben hier iedere maand last van. En niet alleen iedere maand, maar dat voor jaren lang. Van PMS kun je je echt ziek voelen! Voor jou herkenbaar? Heb jij ook elke maand, voorafgaand aan je menstruatie, een periode het gevoel dat je een heel ander persoon bent? Prikkelbaarder, verschrikkelijk moe, hoofdpijn en pijn in je buik en/of rug? Grote kans dat ook jij, helaas, last hebt van het premenstrueel syndroom (PMS).

Wat is PMS?

De menstruele cyclus wordt gestuurd door een samenspel van verschillende hormonen. Dit samenspel van hormonen kan leiden tot schommelingen met als gevolg menstruatieklachten. De één ervaart dit heftiger dan de ander. Sommige vrouwen ervaren dit zo heftig dat hierdoor bijvoorbeeld hun relatie, gezinsleven en school/werk onder grote druk komt te staan. 

Inmiddels zijn er meer dan 100 verschillende PMS-klachten bekend. In meer of mindere mate hebben ongeveer 80% van de vrouwen hier mee te maken. Sommige klachten zijn lichamelijk zoals hoofdpijn, buikpijn of rugpijn. Maar klachten kunnen ook mentaal zijn, zoals prikkelbaarheid, depressieve gevoelens en stemmingswisselingen. Ook deze klachten hebben een oorzaak.

Uit onderzoek blijkt dat onze hormonen nauw verbonden zijn met stofjes in je hersenen die je gevoel bepalen, zoals serotonine. Schommelen je hormonen? Dan schommelen, helaas, deze stoffen mee en dat uit zich in hele concrete mentale klachten.

Door de diversiteit aan klachten is het herkennen van PMS niet altijd gemakkelijk. Inmiddels is duidelijk geworden dat deze klachten een oorzaak hebben. Het ligt dus niet aan jou en je stelt je zeker niet aan! Dit betekent dat je het niet 'gewoon' moet accepteren, er is namelijk goed iets aan te doen.

PMS-klachten

Klachten PMS

Stemmingswisselingen
Stemmingswisselingen worden ook wel moodswings genoemd. Je spreekt van stemmingswisselingen als je stemming zonder specifieke reden snel verandert. Het ene moment ben je chagrijnig of boos en het andere moment ben je vrolijk en positief.

De veranderende hormoonspiegels, voorafgaand aan je menstruatie, veroorzaken bij de meeste vrouwen stemmingswisselingen. Dat is vrij normaal en als dit een dag duurt is het meestal geen probleem. Maar sommige vrouwen hebben hier meerdere dagen behoorlijk last van en merken dat het ze belemmert in het dagelijks functioneren. Herken je dit? Blijf er dan niet mee lopen, want hier is goed iets aan te doen. Het is verstandig om een afspraak te maken bij een Care for Women specialiste, zodat je je snel weer beter en stabieler voelt.
Depressieve gevoelens

Door de hormonale schommelingen rondom de menstruatie kan het voorkomen dat je niet zo lekker in je vel zit. Je voelt je down en depressief.

Depressiviteit is een psychische klacht die helaas ook in de klachtenlijst van PMS en PMDD voorkomt. Je voelt je dan somber, ervaart minder plezier in dingen die je doet en ook neemt de interesse in het doen van dingen af. Naast deze gevoelens merken veel vrouwen dat ze ook last hebben van concentratieproblemen, vermoeidheid of terugkerende negatieve gedachten. Sommige vrouwen starten zelfs met een antidepressiva terwijl dit meestal helemaal niet nodig is. De oorzaak ligt immers bij de wisselingen in de hormoonspiegels en dat kan je prima op andere manieren oplossen.

Blijf hier niet mee lopen en kijk samen met jouw Care for Women specialiste naar een passende oplossing. Je zult merken dat andere mogelijkheden vaak veel beter passen bij jouw situatie en dat dit soort klachten snel af zullen nemen.

Vermoeidheid

Geen energie voor de dingen die je leuk vindt? Ontzettend moe zijn, maar het lukt niet om te slapen?

Het is normaal om de dagen voorafgaand en tijdens de menstruatie moe te zijn, vooral wanneer je PMS hebt. De vermoeidheid wordt veroorzaakt door de stijging van progesteron in je lichaam. Deze stijgt gedurende de twee weken voor de menstruatie.

Ben je gedurende die periode vermoeid of slaap je slecht? Blijf hier dan niet mee lopen. Er is goed iets te doen aan deze vermoeidheidsklachten en de Care for Women specialiste kan je hierbij helpen.

Ook hevig bloedverlies kan een oorzaak zijn van vermoeidheid. Dit kan duiden op een ijzertekort. Heb je het vermoeden dat dit bij jou de oorzaak zou kunnen zijn? Vraag dan aan je Care for Women specialiste een bloedonderzoek aan. De specialiste kan dan samen met jou het probleem oplossen.

Prikkelbaarheid

Iedereen is wel eens prikkelbaar of heeft last van spanning. Door stress, slecht slapen of gewoon omdat het jouw dag niet is.

Schiet je maandelijks rondom je menstruatie uit je slof, omdat jouw partner zijn spullen niet opruimt terwijl je normaliter dit geen probleem vindt? Dan kan het wel eens zijn dat je last hebt van hormonaal veroorzaakte prikkelbaarheid.

Het is bekend dat vrouwen rondom de menstruatie sneller geïrriteerd, geërgerd of aangebrand kunnen zijn. Op het moment dat prikkelbaarheid invloed begint te hebben op jouw dagelijks functioneren of jouw relatie dan is het tijd om professionele hulp in te schakelen. Een Care for Women specialiste helpt jou om jouw schommelende hormonen weer in balans te krijgen, waardoor je je snel weer beter en stabieler voelt.

Gevoelige borsten

‘’Het voelt alsof ik 2 cupmaten groter heb en als mijn vriend eraan komt, krijgt hij een klap’’, aldus één van de vrouwen die bij ons in de praktijk kwam. En dat is niet raar, want gespannen en/of pijnlijke borsten kunnen heel vervelend zijn.

Vaak beginnen deze klachten een paar dagen voordat de menstruatie begint. Soms voel je de pijn constant in alle dagen rondom de menstruatie, soms gaat het in pieken en soms voel je ook een soort steken aan de zijkant van je borsten. Deze pijn kan in sommige gevallen uitstralen naar je oksel en arm. Ook dit kun je gerust bespreken met je Care for Women specialiste. Blijf hier niet mee rondlopen, want dat is echt niet nodig.

Opgeblazen gevoel
Een aantal dagen voor je menstruatie kan het voorkomen dat je buik steeds verder opzet. Een opgeblazen gevoel begint vaak vlak voordat de menstruatie begint en komt bij ongeveer 70% van de vrouwen voor. Doordat het mannelijke hormoon progesteron en het vrouwelijke hormoon oestrogeen afnemen, wordt er minder gal in het lichaam geproduceerd. Dit zorgt ervoor dat de spijsvertering trager werkt, waardoor gassen zich ophopen met als gevolg dat je last krijgt van een opgeblazen gevoel.
Concentratieproblemen

Tijdens het lezen van een boek dalen je gedachten al snel af naar iets anders, waardoor je opnieuw moet beginnen met lezen. Herkenbaar?

Een veel gehoorde klacht bij PMS zijn concentratieproblemen. Toch zijn de meningen hierover verdeeld. Sommige onderzoeken laten zien dat cognitieve functies slechter worden, maar andere onderzoeken niet. En waar komt de opmerking dat vrouwen beter kaart kunnen lezen tijdens de menstruatiefase dan vandaan?

Veel heeft te maken met de periode van de cyclus. Voorafgaand aan de menstruatie (PMS) nemen klachten toe en na het beginnen van de menstruatie nemen ze weer af om daarna zelfs een enorme boost aan energie te geven. Merk jij dat jouw klachten vooral voorafgaand aan de menstruatie zijn, maak dan eens een afspraak met de Care for Women specialiste.

Duizeligheid

Menstrueer jij vrij hevig en word je tijdens je menstruatie vaak duizelig? Dan kan het zo zijn dat je te maken hebt met een ijzertekort. Dit noemen we ook wel bloedarmoede.

Één op de vijf vrouwen heeft last van hevig bloedverlies. In Nederland zijn dat ongeveer 800.000 vrouwen. Bij hevig bloedverlies moet er echt binnen vier uur verschoond worden, kan het zijn dat je langer dan zeven dagen ongesteld bent en dat je regelmatig stolsels in het bloed hebt die groter zijn dan een euromunt.

Hevig bloedverlies gaat ook vaak gepaard met een dof en zeurderig gevoel in de onderbuik. Dat begint dan al voor dat je ongesteld wordt en kan uitstralen naar je bovenbenen, heupen en onderkant van de rug.

Bij PMS verdwijnen de klachten in het begin van de menstruatie. PMS kenmerkt zich doordat er minimaal één week lang, tijdens de cyclus, een klachtenvrije periode is. Anders gezegd: PMS betekent dat je minimaal één week klachtenvrij bent. Er zijn vrouwen die maar één dag klachten hebben, maar er zijn ook vrouwen die drie weken lang, iedere maand klachten ervaren. Reken het eens uit en vraag je af of dit nog 'grappig' is of meevalt. 

De rekensom: hoeveel dagen heb jij klachten?
PMS begint bij de meeste vrouwen na de zwangerschap. Het hormonale stelsel is gedurende die periode flink door elkaar geschud en door nog een onbekende oorzaak niet meer in balans gekomen. Bij sommige vrouwen kan PMS al vanaf het begin van de menstruatie voorkomen, dus op jonge leeftijd. Laten we voor de rekensom uitgaan dat PMS op een latere leeftijd is begonnen en maak voor jezelf je eigen rekensom. 

Petra is 28 jaar en net bevallen van een prachtige zoon. Na de zwangerschap ontstaat bij haar PMS. Waarschijnlijk zal zij hier tot aan de overgang (51 jaar) last van blijven houden. Bij Petra duren haar slechte dagen gemiddeld één week. Hoeveel dagen voelt Petra zich beroerd?

De rekensom is dan als volgt als zij nog 23 jaar te gaan heeft totdat zij in de overgang is. 23 jaar x 12 maanden x 7 dagen = 1.932 dagen dat Petra zich beroerd voelt.

Bij het zien van het antwoord, stelt Petra zich dan nog steeds aan? Valt het voor haar dan mee? Of is het dan belangrijk dat ze zo snel mogelijk hulp krijgt, zodat ze hier iets aan kan doen.

Maak gerust eens voor jou de rekensom om te zien of dit voor jou nog langer aanvaardbaar is. 

Professionele hulp bij PMS-klachten

Herken jij deze klachten en ben jij ze ook zat? Wil je er niet langer mee rond blijven lopen en zoek jij hulp voor jouw PMS-klachten? Dan kun je bij een Care for Women specialiste terecht. Maak gerust een afspraak bij één van de Care for Women specialisten bij jou in de buurt! Een Care for Women specialiste is een professionele zorgverlener, die alles weet van vrouwen en hun hormonen. Daarnaast is de specialiste zelf ook vrouw en begrijpt zij als geen ander wat PMS-klachten voor jou betekenen.

Een hoge klanttevredenheid van 8.3
Maar liefst 92% beveelt een Care for Women specialiste aan
Snel resultaat in twee tot drie consulten