Hulp bij menstruatieklachten

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Uit onderzoek van het RadboudUMC, onder 42.000 vrouwen, bleek dat zo’n 85% van de vrouwen maandelijks in meer of mindere mate last hebben van menstruatiepijn. Maar liefst 70% bleek ook last te hebben van vermoeidheid en psychische klachten rondom de menstruatie. En dat iedere maand opnieuw. Dat is jammer, want aan menstruatieklachten is goed iets te doen. De Care for Women specialiste kan je helpen.

Tijdens je cyclus, die gemiddeld 28 dagen duurt, doorloopt je lichaam 4 fasen: de menstruatie, de folliculaire fase, de ovulatie en de luteale fase. De hele maand werkt het lichaam hard om deze fases te doorlopen. Ze worden ook wel gezien als de vier ‘seizoenen’.

Iedere fase heeft zijn eigen kenmerken en soms ook eigen klachten. Sommige fasen zijn heel prettig. Je hebt het gevoel dat je op je best bent. Je kan de wereld aan, iedere opdracht lukt en tijdens het sporten ben je de beste van iedereen. Helaas, hier staat tegenover dat er ook fasen zijn die moeizaam (kunnen) verlopen. Deze fasen worden gekenmerkt met klachten. In deze fase is het dan ook niet raadzaam om een verhuizing te plannen of op sollicitatie te gaan.

Kennis over jouw cyclus kan helpen optimaal gebruik te maken van de verschillende fasen, waardoor je de kwaliteit van jouw leven verbetert. De moeite waard dus om eens even door te lezen.

Fase 1 - De menstruatie - Winter

Op de dag dat je ongesteld wordt, begint ook ‘de winter’ van jouw menstruatiecyclus. Je oestrogeen- en progesteronlevel zijn hier op zijn laagst. Hierdoor wordt de niet-bevruchte eicel afgestoten in combinatie met wat bloed en een deel van het baarmoederslijmvlies, jouw menstruatie. Dit kan een gevoel van opluchting geven, maar er kunnen ook menstruatieklachten ontstaan.

Je voelt je in het begin van deze fase wat vermoeider, rusteloos, chagrijnig, emotioneel en je kunt een sterke drang ervaren om in jezelf te keren. Daarnaast hebben sommige vrouwen in deze fase meer behoefte aan zoetigheid. Een goed excuus om die chocoladereep niet te laten liggen, want rauwe of donkere cacao helpt om kramp te verminderen. Naarmate de eerste fase vordert stijgt de hoeveelheid oestrogeen weer en nemen de klachten af. Je voelt je fitter en vitaler en krijgt meer energie.

Fase 2 - De folliculaire fase - Lente

In de week na je menstruatie kom je in de folliculaire fase. Tijdens deze fase wordt er een belangrijk hormoon geproduceerd, namelijk: het follikelstimulerend hormoon (FSH). Dit hormoon geeft een signaal dat de eierstokken weer een nieuw eicel mogen laten rijpen. Daarnaast zorgt het ook voor de aanmaak van nog meer oestrogeen. De folliculaire fase wordt ook wel de lente genoemd.

De lente staat voor ontwikkeling en groei. Daarnaast is dit de fase van vernieuwing. In de fase van de lente voel je je beter en je energie stijgt. Dit is juist de periode om veel te gaan ondernemen en plezier te maken. Naast dat je je beter voelt en meer energie krijgt, kan je je in deze fase ook beter concentreren en ben je mentaal op zijn helderst. Bovendien ervaar je aan het eind van deze week een testosteron boost. Een boost vanuit je mannelijke hormonen. Je voelt je sterk en zult merken dat je juist nu veel zin in seks hebt. De perfecte tijd voor een date of intieme avond met je partner.

Fase 3 - De ovulatie - Zomer

In de derde week van je cyclus ben je op je vruchtbaarst. Op dit moment in de menstruatiecyclus is je oestrogeenpeil het hoogst. Dit zorgt ook voor een toename van het luteïniserend hormoon (LH), wat de eisprong stimuleert. Door de stijging van dit hormoon laat de eicel los van de eierstok en is jouw lichaam klaar om eventueel bevrucht worden. Deze fase wordt vergeleken met de zomer, omdat net als de zon jij ook gaat stralen.

De meeste mensen krijgen in de zomer meer energie en zo werkt het ook in deze fase van de menstruatiecyclus. Sociaal en communicatief ben je in deze fase op zijn sterkst. Niet alleen lichamelijk is dit een vruchtbare fase, maar op elk vlak: relaties met anderen, je libido, je werk en persoonlijk. Helaas duurt deze fase maar een dag of 4 en treedt daarna de herfst in.

Fase 4 - Luteale fase - Herfst

Helaas, de luteale fase duurt het langst (10 tot 14 dagen). Dit is de fase waarin je energie weer afneemt. Nadat de eisprong heeft plaatsgevonden gaat de eicel naar de baarmoeder. Hier kan het een dag lang overleven om bevrucht te raken. Hoewel je progesteronlevel in het begin nog steeds lichtjes toeneemt, kunnen eerste PMS-achtige verschijnselen beginnen op te treden. De herfst begint.

De eerste dagen voel je je nog energiek, kalm en positief, maar in de tweede helft, als ook je progesteron begint te dalen,  nadert de winter met huilbuien en wisselende stemmingen. Je merkt dat je niet lekker in je vel komt te zitten. Tijdens deze fase kun je last krijgen van stemmingswisselingen, migraine, krampen en de andere zogenaamde PMS-klachten. Bij sommige vrouwen kunnen vooral de mentale klachten heel sterk worden. Dan hebben we het over PMDD.
Ook kun je nogal direct zijn, down voelen, onzeker en chagrijnig. Niet zo’n fijne periode dus. Zorg tijdens de herfst goed voor jezelf en beweeg mee met je behoeftes. Neem meer rust en probeer te vermijden dat je een topprestatie moet verrichten. 

De hormonale cyclus van een vrouw per maand

Menstruatieklachten

Maar liefst 85% van de vrouwen uit het onderzoek van het RadboudUMC ervaarde menstruatiepijn tijdens de menstruatie. Bovendien gaf 1 op de 3 vrouwen aan dat zij tijdens de periode van de menstruatie niet goed konden functioneren. Zij merken dat dagelijkse bezigheden, zoals het huishouden, het werk en de sociale agenda moeizaam gaan.

De ernst van de klachten blijkt wel vaak te verschillen. Sommige vrouwen ervaren veel klachten en anderen merken er nauwelijks wat van. Hieronder staan enkele voorkomende klachten weergegeven.

Buikpijn/Buikkrampen

Buikpijn of buikkrampen zijn de meest voorkomende klachten die vrouwen hebben tijdens de menstruatie. Sommige vrouwen hebben maar kort last van buikpijn, een paar uur, maar soms kan dit ook dagen duren. Dan blijkt de buikpijn of buikkramp, gerelateerd aan je menstruatie, onderdeel te zijn van het premenstrueel syndroom, beter bekend als PMS.

De buikpijn of buikkrampen rondom de eerste dag van je menstruatie worden ook wel menstruatiepijn of dysmenorroe genoemd. Sommige vrouwen hebben een zeurende constante pijn en ervaren een hevige stekende pijn in de onderbuik.

De buikpijn of buikkramp heeft te maken met je baarmoeder. Deze probeert zich bij aanvang van je menstruatie te ontdoen van al het overtollige slijmvlies. De pijn en krampen worden dan veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder, waardoor de menstruatie op gang komt. Dit proces wordt veroorzaakt door je hormonen.

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een klacht die vaak voorkomt rondom de menstruatie. Je spreekt dan van menstruele of hormonale hoofdpijn. Deze hoofdpijn kan zelfs zo ernstig zijn dat we spreken over migraine.

Is er sprake van een migraine-aanval? Dan kan dit zorgen voor zeer heftige hoofdpijn, vaak in combinatie met een soort van lichtflitsen. Daarnaast kunnen ook symptomen voorkomen als misselijkheid, de neiging om te braken en het niet kunnen verdragen van licht en/of geluid.

Menstruele migraine is enkel aanwezig rondom de menstruatie en kan in sommige gevallen zelf drie tot zeven dagen duren. Meestal beginnen de klachten voorafgaand aan de menstruatie en lopen ze nog even door tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Migraine kan je leven behoorlijk verzieken. Blijf hier dus niet mee lopen en vraag hierbij hulp.

Lage rugpijn

Lage rugpijn rondom de menstruatie komt vaak voor. Het wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder en/of het vrijkomen van een grote hoeveelheid prostaglandines. De pijn kan verminderd worden door een warme kruik of een massage ter ontspanning.

Zijn de klachten zo erg het jouw dagelijks leven beïnvloedt? Maak dan een afspraak met een Care for Women specialiste. Zij zal je helpen om je hormonen in balans te brengen, waardoor de klachten zullen verminderen.

Emotioneel

Hormonen en emotie zijn nauw met elkaar verbonden. Spontaan moeten huilen als iemand iets tegen je zegt? Boos worden om iets kleins? Sneller geïrriteerd zijn? Kijk dan eens of dit elke maand optreedt in de periode voordat je ongesteld moet worden.

Doordat het oestrogeengehalte daalt en het progesteronniveau stijgt, kunnen je emoties elkaar flink afwisselen waardoor je je instabiel voelt. Het is iets waar je je geen zorgen om hoeft te maken, maar het is wel vervelend als je er last van hebt. Belemmert het je iedere maand weer in je functioneren? Neem dan contact op met een Care for Women specialiste, want er is heel goed iets aan te doen. 

Vocht vasthouden

Sommige vrouwen hebben het gevoel dat ze vlak voor de menstruatie een stuk voller zijn dan dat ze normaal zijn. Je favoriete broek zit net niet meer helemaal lekker. Dit kan veroorzaakt worden door de verandering in je hormonen voorafgaand aan de menstruatie.

De oorzaak is dat je vocht vasthoudt. Ook het gebruik van sommige anticonceptiemiddelen kan hier de oorzaak van zijn, zoals de pil.

Het vochtgehalte in je lichaam is eenvoudig te verminderen door te letten op je voeding (eet minder zout) en drink minder alcohol. Drink daarnaast voldoende water, ook al klinkt dit gek. Dit zorgt ervoor dat je je lichaam goed door blijft spoelen. Niet het gewenste resultaat? Plan een afspraak bij een specialiste van Care for Women. Zij kan jou helpen om de klacht te verminderen.

Eetbuien

Helaas blijken ook eetbuien veroorzaakt te kunnen worden door de wisselingen in je hormonen. Het is bekend dat oestrogeen de eetlust vermindert en progesteron de eetlust doet toenemen.

In de laatste fase van je cyclus daalt het oestrogeen en stijgt het progesteron met als resultaat eetbuien. Extreme honger, alles eten wat los en vast zit en trek in ongezonde dingen voorafgaand aan je menstruatie, is dan voor veel vrouwen erg herkenbaar. Voornamelijk in suiker- en koolhydraathoudende producten, maar ook chocoladerepen zijn dan populair. 

Klachten voorafgaand aan de menstruatie

Naast de bovenstaande klachten die vooral optreden tijdens de menstruatie, blijkt ongeveer 80% van de vrouwen ook klachten te hebben voorafgaand aan de menstruatie, de premenstruele fase. Deze fase kan een dag duren, maar er zijn ook vrouwen die hier wel 3 weken per maand mee geconfronteerd worden. Zij hebben dan last van PMS of PMDD.

Professionele hulp bij menstruatieklachten

Hoewel het bij het vrouw zijn hoort, is de menstruatie lang niet altijd prettig. De menstruatiepijn en verschillende menstruatieklachten kunnen je aardig in de weg zitten. Veel vrouwen denken nog steeds dat het erbij hoort en ze het maar moeten accepteren. Dat is jammer, want de klachten van de menstruatie zijn vaak goed te verlichten of zelfs te verhelpen! Waarom zou je daar iedere maand last van blijven houden als dat niet hoeft?

Een Care for Women specialiste is een professionele zorgverlener, die gespecialiseerd is in het hormonale stelsel en de menstruatie. Daarnaast is de specialiste zelf ook vrouw en begrijpt zij als geen ander wat hormonale problemen voor jou als vrouw betekenen. Je kunt zo bij haar terecht.

Al duizenden vrouwen hebben hulp gehad bij hun menstruatieklachten, omdat ze geen zin meer hebben hier iedere maand last van te hebben. Blijf niet langer doorlopen met menstruatieklachten en maak een afspraak bij één van de Care for Women specialiste bij jou in de buurt!

Een hoge klanttevredenheid van 8.3
Maar liefst 92% beveelt een Care for Women specialiste aan
Snel resultaat in twee tot drie consulten