Hormonale klachten kunnen voor jezelf heel goed te herkennen zijn. Opvliegers rondom de menopauze of buikkrampen als je menstruatie moet komen, zijn typische klachten die horen bij deze indicaties. Maar veel van de klachten die veroorzaakt worden door onze hormonen zijn helemaal niet zo typisch. Het zijn juist echte ‘vage klachten’, die je ook zonder hormonale problemen zou kunnen hebben. Denk aan gewrichtspijn, slapeloosheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid of urineverlies. Ook deze ‘vage klachten’ kunnen wel degelijk door veranderende hormonen veroorzaakt worden en voor veel last zorgen zijdens de overgang, je zwangerschap of je menstruatie. Dus hoe weet je nu of jouw klachten door je hormonen of ergens anders door veroorzaakt worden?  En hoe los je ze op?

Overgang en overgangsklachten

De overgang is de periode waarin een vrouw van haar vruchtbare- naar haar onvruchtbare periode gaat. Op het woord overgang blijkt vaak nog een taboe te rusten en dat is jammer want er is goed iets te doen aan overgangsklachten. Als vrouwen in de overgang komen krijgen ze vaak klachten en ongemakken en deze overgangsklachten kunnen heel divers zijn. Niet zo gek, want de overgang is een ingrijpende hormonale verandering die wel 7 tot 10 jaar kan duren. Maar wat gebeurt er nu precies tijdens de overgang en is er dan niets te doen aan de klachten?

Menstruatie, PMS en klachten

Veel vrouwen hebben last van menstruatieklachten. Maar bij vrouwen die PMS hebben zijn de hormonale klachten in de periode voorafgaand, tijdens en direct na de menstruatie zo heftig, dat het hun dagelijks functioneren beïnvloed. Kenmerkend voor PMS is dat je binnen de cyclus ook minimaal 1 week een klachtenvrije periode hebt. Ondanks vele onderzoeken is er is tot nu toe nog geen duidelijke oorzaak van PMS. Wel is gebleken dat vrouwen met PMS gevoeliger zijn voor hormoonwisselingen.

Zwangerschap en zwangerschapsklachten

Iedere maand maakt de baarmoeder zich klaar om een eventuele bevruchting op te vangen. Kort gezegd: het baarmoederslijmvlies wordt dan dikker zodat een bevruchte eicel zich kan nestelen. Als de bevruchting niet plaatsvindt wordt het baarmoederslijmvlies weer afgebroken en ontstaat de menstruatie. Maar wat gebeurt er als de bevruchting wel plaatsvindt en waarom kunnen sommige vrouwen zoveel last hebben van zwangerschapsklachten?

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Laat ons je helpen

Doorlopen met klachten is vaak niet nodig. Er zijn inmiddels genoeg goede oplossingen.

N

Aandacht voor joú

De specialiste neemt alle tijd voor je en begrijpt je als geen ander. Zij is immers zelf ook vrouw.

N

Vaak géén eigen risico

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering. Er is dan geen eigen risico.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.

Aantoonbaar Beter Keurmerk