Menstruatie & PMS

De menstruatie is een teken dat je lichaam goed werkt, maar wat gebeurt er nu precies in je lichaam? Om het simpel te zeggen: tijdens iedere menstruatiecyclus (de maand) komt er één eicel tot rijping. Dit rijpen van de eicel zorgt voor de eisprong en daardoor word je ongesteld. Maar tijdens het proces van rijping van de eicel gebeurt er nog van alles in het lichaam.
De menstruatiecyclus is er natuurlijk uiteindelijk om een zwangerschap op te vangen. Daarom maakt de baarmoederwand zich met behulp van het hormoon oestrogeen klaar voor een innestelling van een eicel.  Tot aan de eisprong wordt het baarmoederslijmvlies dik gemaakt zodat een eitje zich daar lekker kan innestelen. Gebeurt dit niet? Dan worden het baarmoederslijmvlies en het eicelletje afgebroken en ontstaat de menstruatie. Dit gebeurt onder leiding van het hormoon progesteron. Deze schommelingen in het oestrogeen en progesteron zorgen voor klachten. Omdat oestrogeen op veel meer plaatsen in het lichaam nodig is dan alleen bij het krijgen van een kindje, bijvoorbeeld in het hart, in de huid en in de hersenen, gaan organen protesteren als er ineens een daling is van dit hormoon. Dat protesteren ervaren wij als klachten. Klinkt best logisch toch? Gelukkig zijn er inmiddels heel veel Care for Women specialisten die je precies kunnen vertellen wat je kunt doen om deze nare klachten te verminderen. Want er mee rond blijven lopen; dat hoeft dan weer niet. 

 

Menstruatieklachten

De menstruatie heeft een duidelijk doel, je weet immers dat zwangerschap is uitgebleven.  Zoals hierboven al vertelt gaan de wisselingen in de verschillende hormonen aan veel vrouwen niet ongemerkt voorbij. De meeste vrouwen merken er zeker ‘iets’ van en ruim 33% van de vrouwen krijgt zelfs te maken met echte menstruatieklachten. Het doet pijn en heeft invloed op je humeur. Bij een aantal vrouwen is het zelfs zo heftig dat ze het premenstrueel syndroom (PMS) hebben. Een schatting is dat ongeveer 25% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar last heeft van PMS.

Premenstrueel syndroom

Bij PMS heb je erg veel last van je menstruatie. Er zijn wel honderd verschillende klachten bekend die onder PMS gerekend worden. Dat maakt behandeling van PMS ook gelijk zo ingewikkeld. Zo kun je o.a. last hebben van pijnlijke borsten, stemmingswisselingen, agressiviteit, vermoeidheid en pijn in je rug. Kenmerkend voor PMS is dat de klachten samenhangen met de menstruatiecyclus, je zult dus ook klachtenvrije dagen gedurende de cyclus kennen. Deze klachtenvrije periode kan lang duren, ruim drie weken, maar ook slechts een week. Anders gezegd; sommige vrouwen blijken wel 3 weken lang last te hebben van deze hormonale schommelingen die gerelateerd zijn aan de menstruele cyclus. En dat kan een enorme impact hebben op de kwaliteit van het leven.

Professionele hulp bij PMS

Het is nog steeds niet duidelijk waar PMS precies door veroorzaakt wordt,  maar het is wel bekend dat vrouwen die last hebben van PMS gevoeliger zijn voor hormoonwisselingen. Zitten jouw hormonen je ook in de weg? De Care for Women specialiste weet alles over hormonen bij de vrouw en helpt de klachten aan te pakken. Er is namelijk wel degelijk iets te doen aan PMS en menstruatieklachten.

Tijdens het speciale PMS consult wordt uitgebreid naar je geluisterd en krijg je een gericht advies waar je iets aan hebt. Door hun brede opleiding zullen zij kijken naar de mogelijkheden vanuit de reguliere geneeskunde, de alternatieve geneeskunde en de mogelijkheden die je zelf hebt iets aan klachten te doen. Hiervan maken zij een afweging in de uiteindelijke behandeling. Samen met jou zal zij de beste oplossing voor jou zoeken. Ze zal kijken welke klachten er afkomstig zijn van deze hormonale wisselingen, maar ook welke klachten wellicht niet. Eventueel zal zij aanvullend onderzoek verrichten. Een afspraak bij jou in de buurt maak je gemakkelijk online via de webagenda, 24 uur per dag en je kunt zonder verwijzing van je huisarts bij haar terecht.

Online PMS test

Ben je benieuwd of jouw klachten PMS gerelateerd kunnen zijn? Hieronder kun je de PMS test doen. De uitslag geeft aan of de kans op PMS groot, klein of niet aanwezig is. Heb je ondanks of dankzij de uitslag vragen over jouw klachten? Maak dan een afspraak met een Care for Women specialiste. Zij zijn er speciaal voor jou.

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Laat ons je helpen

Doorlopen met klachten is vaak niet nodig. Er zijn inmiddels genoeg goede oplossingen.

N

Aandacht voor joú

De specialiste neemt alle tijd voor je en begrijpt je als geen ander. Zij is immers zelf ook vrouw.

N

Vaak géén eigen risico

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering. Er is dan geen eigen risico.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.