“De overgang, de periode waarin een vrouw van haar vruchtbare naar haar onvruchtbare periode gaat.”

Hormoonveranderingen vanwege de menopauze

Een vrouw krijgt haar voorraad eicellen al bij de geboorte en deze worden verder niet meer aangemaakt. In tegenstelling tot mannen, want zij blijven zaadcellen produceren gedurende hun leven. Bij vrouwen vermindert de voorraad elke maand. Voordat we voor het eerst onze menstruatie kregen, waren zijn er al miljoenen eicellen weg. Dit proces gaat door tot aan de menopauze. De enkele overgebleven eicellen, men noemt deze eicellen ook wel follikels, zijn dan niet of nauwelijks nog in staat te reageren op hormonen. Hierdoor verandert het patroon van de eisprong, wordt het steeds moeilijker om nog zwanger te geraken en wordt het menstruatiepatroon anders. Vaak wordt de menstruatie eerst steeds heviger en vaker achter elkaar en later steeds minder en minder vaak.

Hormonaal wordt de menopauze gekenmerkt door hoge spiegels van het follikel stimulerend hormoon, ook wel FSH genoemd. Dit hormoon kun je zelf thuis meten, bijvoorbeeld met een urinetest, de menopauzetest. Een hoge FSH-spiegel zal een positieve uitslag geven, de menopauze is dan een feit. Daarnaast zijn sterk wisselende oestrogeenspiegels en verlaagde progesteronspiegels kenmerkend voor de menopauze. Juist de wisselingen in deze hormonen leiden bij vrouwen vaak tot de bekende en onbekende overgangsklachten. Deze klachten zijn reëel en hebben dus een oorzaak.

Er ontstaat nogal eens wat verwarring over de overgang en de menopauze. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt terwijl zij iets anders betekenen. De overgang is de gehele periode, zowel de periode voor de laatste menstruatie als na de laatste menstruatie. Deze kan dus wel 10 jaar duren. De menopauze is letterlijk de laatste menstruatie. Wanneer een vrouw een jaar niet ongesteld is geweest kan gesproken worden van dat zij haar menopauze (laatste menstruatie) heeft gehad.

Overgangsklachten

Bij de meeste vrouwen gaat de periode rondom de menopauze niet ongemerkt voorbij. De hormonen die tijdens de fase van de menopauze toe- en afnemen, kunnen zorgen voor diverse overgangsklachten zoals opvliegers, hevige menstruatie en stemmingswisselingen. Ook klachten als slecht slapen, gewrichtspijn en gewichtstoename kunnen veroorzaakt worden door de de veranderende hormonen t.g.v. de menopauze. Overgangsklachten zijn reële klachten, maar helaas voelen vrouwen zich soms toch onbegrepen of nemen de klachten voor lief omdat ‘’het er nou eenmaal bij hoort’’. Dat is jammer, want er kan goed iets gedaan worden aan overgangsklachten, waardoor je meer van het leven kan genieten.

Professionele hulp tijdens de overgang

Bij Care for Women kunnen we je helpen en nemen we je overgangsklachten serieus. Wij doen er alles aan om je zo snel mogelijk weer goed te laten voelen. Door de jarenlange ervaring en gedegen opleiding weten de Care for Women specialisten precies wat er in het lichaam gebeurt rondom de periode van de menopauze en welke mogelijkheden er zijn aan overgangsklachten iets te doen. Door hun brede opleiding zullen zij zowel de mogelijkheden vanuit de reguliere geneeskunde als de alternatieve geneeskunde overwegen in de uiteindelijke behandeling. Ook zal zij je betrekken bij de mogelijkheden die je zelf hebt iets aan overgangsklachten te doen. Omdat zij zelf ook vrouw is, begrijpt zij als geen ander welke impact overgangsklachten kunnen hebben op je dagelijks leven en vind je bij haar niet alleen de professionele hulp, maar ook de menselijke hulp.

Tijdens het speciale menopauzeconsult neemt de Care for Women specialiste een uur de tijd om samen de beste oplossing voor jou te zoeken. Ze zal kijken welke overgangsklachten er afkomstig kunnen zijn van de menopauze, maar ook welke klachten wellicht niet. Eventueel zal zij aanvullend onderzoek verrichten. Een afspraak bij jou in de buurt maak je gemakkelijk online via de webagenda, 24 uur per dag en een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Je kunt zo bij haar terecht!

 

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Laat ons je helpen

Doorlopen met klachten is vaak niet nodig. Er zijn inmiddels genoeg goede oplossingen.

N

Aandacht voor joú

De specialiste neemt alle tijd voor je en begrijpt je als geen ander. Zij is immers zelf ook vrouw.

N

Vaak géén eigen risico

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering. Er is dan geen eigen risico.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.