Typische klachten

Care for Women Icon
Care for Women Icon

De overgang is één van de meest ingrijpende hormonale veranderingen in het lichaam van een vrouw. Vroeger dacht men dat onze vrouwelijke hormonen enkel verantwoordelijk waren voor onze vruchtbaarheid. Tegenwoordig is bekend dat onze hormonen veel processen in het lichaam aansturen. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de elasticiteit van de vaatwand, van de huid, beschermen tegen botontkalking en hart- en vaatziekten. Daarbij spelen ze ook een rol in je hersenen waar vele functies geregeld worden, zoals je slaapcentrum en gevoelscentrum.

Al deze organen hebben jouw hormonen nodig om goed te kunnen functioneren. Dalen je hormonen dan ontstaat er een soort ‘protest’. De organen moeten leren om met minder hormonen dezelfde functie uit te blijven oefenen. Dat ‘protest’ ervaar jij als klacht. Deze klachten zijn reëel en hebben een oorzaak. De oorzaak kun je tegenwoordig goed behandelen. Je hoeft met overgangsklachten niet langer rond te blijven lopen. De Care for Women specialiste kan je hierbij helpen en je zult merken dat je je snel weer veel beter voelt.

Er zijn inmiddels meer dan 100 verschillende klachten gedefinieerd die veroorzaakt kunnen worden door de veranderende hormonen tijdens de overgang. Grofweg worden die verdeeld in typische en atypische klachten. Typische klachten zijn klachten die snel gekoppeld worden aan de overgang. Dit zijn de volgende klachten:
Opvliegers

Één van de meest kenmerkende klachten van de overgang is de opvlieger. Heb je soms plotseling een opkomend gevoel van warmte dat razendsnel vanaf je borst verspreidt naar je hals, hoofd en soms je gehele lichaam? Grote kans dat je een opvlieger hebt.

Je bent niet de enige die last heeft van opvliegers, meer dan 80% van de vrouwen ervaart deze tijdens de overgang.
De oorzaak ligt bij een ontregeld temperatuurcentrum in je hersenen. Je lichaam weet niet goed meer wanneer jij het koud of warm hebt. Je thermosstaat is van slag. Doordat opvliegers op willekeurige momenten kunnen optreden, kan het je dagelijks leven flink beïnvloeden en dat kan echt heel vervelend zijn. Vooral als de duur en het herstel van een opvlieger wat langer duurt. Opvliegers zijn eenvoudig te behandelen. Daar hoef je echt geen last meer van te hebben.

Nachtelijk transpireren
Zweten is een normale functie van de huid, maar iedere nacht je bed uit drijven door het zweet is geen pretje. Helaas komt dit bij veel vrouwen voor als zij in de overgang zijn. Soms is het zelfs zo erg dat zij een aantal keren per nacht schone kleding moeten aantrekken en het bed verschonen. Dat komt je nachtrust niet echt ten goede.

Door de plotselinge daling van het hormoon oestrogeen krijgt je lichaam het signaal om op te warmen, ook al heb je het niet koud. Dit zorgt ervoor dat je lichaam haar warmte probeert kwijt te raken. Het lichaam zet dan de huidbloedvaten open, waardoor je gaat transpireren. Eigenlijk is de nachtelijke transpiratie een soort van opvlieger, want ook hierbij ligt de oorzaak bij een ontregelde thermosstaat in je hersenen.

Nachtelijke transpiratie kan heel vervelend zijn en helpt je niet om gezond en fit te blijven. Heb je veel last van nachtelijke transpiratie en wordt jouw leven hierdoor beïnvloed? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met een Care for Women specialiste.
Veranderende menstruatie
Het veranderende patroon van de menstruatie is één van de meest herkenbare veranderingen. Vaak wordt de cyclus eerst korter en gaat dit gepaard met hevig bloedverlies. Dit kan zelfs zo heftig zijn dat je stolsels verliest, alsof je net bevallen bent. Later worden de tussenpozen langer en neemt het bloedverlies af.

Soms wordt er gesteld dat als vrouwen nog normaal menstrueren dat dan de overgang nog niet begonnen is en dat overgangsklachten niet bestaan. Dit is niet waar. Juist in het begin van de overgang (rond de 45 jaar) is de menstruatie vaak nog geheel normaal. Echter beginnen klachten, zoals stemmingswisselingen, slecht slapen en stramme gewrichten al te ontstaan.
Droge huid en slijmvliezen

Onze vrouwelijke hormonen zorgen voor de elasticiteit van de vaatwand en de huid. Door de daling van hormonen kan de huid minder elastisch en droger worden. Sommige vrouwen ervaren dat hun ogen en mond droger worden. Dit komt doordat er minder traanvocht en speeksel aangemaakt wordt.

Naast dat de huid droger kan worden, kunnen ook de slijmvliezen droger en dunner worden. Het gevolg hiervan is dat men jeuk en/of een branderig gevoel in de schede en/of de schaamlippen kan ervaren. 

Seksuele veranderingen

Seks en de overgang zijn twee onderwerpen die niet zo snel besproken worden. Helemaal als het in combinatie met elkaar besproken moet worden. Tot op de dag van vandaag is dit helaas nog steeds een taboe. Toch ervaren veel vrouwen gedurende de overgang seksuele problemen. Denk hierbij aan libidoverlies, pijnklachten en vaginale droogheid. En dat is jammer, want juist nu is intimiteit met je partner zo belangrijk.

Een langer voorspel of een glijmiddel als de Personal Gel kan bij pijnklachten of vaginale droogte helpen. Is dit onvoldoende of je merk je dat er echt problemen in je relatie ontstaan? Maak dan een afspraak bij een seksuoloog of eerst bij een Care for Women specialiste. Het zou jammer zijn als dit jouw relatie onder druk zou zetten, terwijl dat wellicht niet nodig is.

Klachten aan de urinewegen

Urine-incontinentie ofwel urineverlies is een vervelende klacht die deels veroorzaakt wordt door ouderdom, maar ook deels wordt veroorzaakt door de overgang. Zo kan het voorkomen dat je kleine beetjes urine verliest tijdens het sporten, hoesten en/of niezen.

Naarmate we ouder worden kan de blaas wat gaan verzakken door het slapper worden van de bekkenbodemspieren en de steunweefsels. Door de overgang worden de slijmvliezen van je urinewegen dunner. De combinatie van beiden leidt bij veel vrouwen tot bovenstaande klachten en die kunnen heel vervelend zijn.

Belemmeren deze klachten jouw dagelijkse leven? Dan is het verstandig om eens contact op te nemen met een bekkenfysiotherapeut bij jou in de buurt. De bekkenfysiotherapeut geeft oefeningen om jouw spieren te versterken. 

Daarnaast blijken veel vrouwen na de overgang te maken te krijgen met een terugkerende blaasontsteking. Door de dalende hormoonspiegels neemt niet alleen de kwaliteit van de slijmvliezen af maar ook de bacterie samenstelling in de vagina en de blaas. Dit noemt men ook wel postmenopauzale recidiverende urineweginfecties.
Vaak kiest een arts dan voor een antibioticakuur, maar dat is onverstandig. Veel urologen wijzen op het verhoogde risico van resistentie als antibiotica hier te snel voor wordt gebruikt. Overleg daarom eerst met een Care for Women specialiste want er zijn ook andere mogelijkheden. Zij kan jou hiermee helpen.

Botontkalking (osteoporose)

Botontkalking, osteoporose, is een ziekte die vaker voorkomt dan je wellicht denkt. Het is een tekort aan kalk in het bot, waardoor het bot minder sterk wordt en makkelijk breekt. In Nederland zijn er ongeveer 850.000 mensen met osteoporose waarvan zo'n 66% vrouw is. Met de vergrijzing en het toenemen van de leeftijd van vrouwen neemt dit aantal alleen maar toe. Per jaar breken ongeveer 175.000 mensen een bot en dat is veel.

Tot het 35e jaar zijn de aanmaak en afbraak van botten met elkaar in evenwicht. Daarna wordt er langzaam meer bot afgebroken dan aangemaakt wordt. Door het dalen van het oestrogeen wordt de beschermende werking minder en versnelt dit afbraakproces. Je botten worden nog sneller brozer/minder stevig. Na de overgang neemt daarom de kans op een botbreuk toe. Het risico op een botbreuk is nog groter bij vrouwen die (te) vroeg in de overgang komen, weinig bewegen, roken en/of drinken en/of een tengere bouw hebben.

Hart- en vaatziekten

Tijdens en na de overgang neemt het risico op hart- en vaatziekten snel toe. Dit komt mede doordat het lichaam minder oestrogeen gaat aanmaken. Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de elasticiteit van de vaatwand en in je cholesterolhuishouding. Door de daling van oestrogeen na de overgang neemt de beschermende werking tegen hart- en vaatziekten af. Hart- en vaatziekten is doodsoorzaak nummer één bij vrouwen na de overgang.

Het is belangrijk om je na je 50ste jaar regelmatig te laten controleren. Binnen Care for Women bieden wij jou de mogelijkheid om een speciale gezondheidscheck uit te voeren. Een soort APK om te zorgen dat je al preventief actie kunt ondernemen als bij jou het risico op hart- en vaatziekten stijgt.

Wil je eens zo'n health check laten uitvoeren of weten wat jij zelf kan doen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen? Maak dan een afspraak met een Care for Women specialiste bij jou in de buurt voor een jaarlijkse gezondheidscheck.   

Een hoge klanttevredenheid van 8.3
Maar liefst 92% beveelt een Care for Women specialiste aan
Snel resultaat in twee tot drie consulten