Vermoeidheid rondom menstruatie

Home » Vermoeidheid rondom menstruatie

Vermoeidheid rondom menstruatie komt bij de meeste vrouwen voor. Bij de een in lichtere mate dan bij de ander. Sommige vrouwen hebben rondom hun menstruatie zoveel last van vermoeidheid, dat ze zich echt helemaal uitgeteld voelen. Zeker als je ook nog andere menstruatieklachten hebt, wordt het een hele opgave je positief en energiek op te stellen. Vaak is vermoeidheid dan ook onderdeel van PMS (het Pre Menstrueel Syndroom). Om PMS op te lossen, heb je meestal professionele hulp nodig.

Vermoeidheid rondom menstruatie, hoe ontstaat het?

Vermoeidheid die gerelateerd is aan de menstruatie kent eigenlijk 2 grote oorzaken:

  • Het verminderen van vrouwelijke hormonen tijdens je cyclusperiode
  • Bloedverlies tijdens de menstruatieperiode

Vermoeidheid door schommelende hormonen door de menstruatie kan een groot probleem zijn. De 2 belangrijke hormonen oestrogeen en progesteron werken als een soort van weegschaal. Gaat de een omhoog, dan daalt de ander. Beide hormonen heeft het lichaam nodig om je baarmoeder klaar te maken voor een bevruchte eicel. Ze zorgen ervoor dat je baarmoederwand dikker wordt zodat een eventueel bevrucht eitje zich kan nestelen. Als er geen bevruchte eicel is zorgen ze er weer voor dat dit hersteld wordt en dan start je menstruatie. Dat betekent dat er binnen een cyclusperiode altijd een moment is dat een van beide hormonen daalt. Het dalen van oestrogeen blijkt effect te kunnen hebben op je energieniveau. Het dalen van progesteron kan je nachtrust ernstig verstoren en bovendien blijkt dit hormoon ook nervositeit te kunnen veroorzaken, wat ook weer energie kost.

Ook het bloedverlies tijdens de menstruatie kan vermoeidheid veroorzaken. Bij sommige vrouwen duurt de menstruatie maar 2-3 dagen, bij andere een week. Als deze dan ook nog heel heftig is, dan kun je je voorstellen dat er tekorten ontstaan en er bloedarmoede optreed. Dit noemt men ook wel ‘menorragie’. Ongeveer 20% van de vrouwen heeft last van menorragie en meestal ontstaat dit op iets oudere leeftijd, na je 35e. Het is dan ook niet wonderlijk dat dit vaak een van de klachten is bij PMS (het Pre Menstrueel Syndroom). Ook PMS ontstaat vaak na een zwangerschap en dus als je iets ouder bent.

Vermoeidheid rondom menstruatie, wat kun je doen?

Vermoeidheid ten gevolge van je menstruatie is een klacht waar je op eenvoudige wijze iets aan kunt doen. Het kan helpen om gezond te eten met wat extra vitamine B (te vinden in dierlijke producten zoals melk, vlees, vleeswaren en vis) en koffie, tabak en alcohol te vermijden. Daarnaast kun je de tekorten aanvullen met een speciale vrouwen-multi, die ook echt bedoelt is voor dit soort specifieke situaties. In de webshop vind je hier meer informatie over.

Vermoeidheid rondom menstruatie; professionele hulp

Als er echt sprake is van langdurig en veel bloedverlies in combinatie met hormonale schommelingen of als vermoeidheid ook deel uitmaakt van een heel scala aan PMS klachten, zal er meer nodig zijn. Er zal dan eerst aanvullend onderzoek verricht moeten worden, zoals een bloedonderzoek. Vervolgens wordt goed gekeken naar de mogelijkheden van een specifiek voedingsadvies om samen met een gerichte behandeling de tekorten aan te kunnen vullen. De Care for Women specialiste kan je hierbij helpen. Zij is hier speciaal voor opgeleid. Vermoeidheid is zonde van de mooie dagen die jij uitgeteld op bed ligt en er is goed iets aan te doen! Op eenvoudige wijze kan de specialiste je helpen je weer fit te voelen. Klik hier om gemakkelijk online een afspraak te maken of bel naar het landelijk telefoonnummer: 088-4420442. 

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Laat ons je helpen

Doorlopen met klachten is vaak niet nodig. Er zijn inmiddels genoeg goede oplossingen.

N

Aandacht voor joú

De specialiste neemt alle tijd voor je en begrijpt je als geen ander. Zij is immers zelf ook vrouw.

N

Vaak géén eigen risico

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering. Er is dan geen eigen risico.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.