Vocht vasthouden

Home » Vocht vasthouden

Er staat zomaar twee kilo extra op je weegschaal, maar de afgelopen week heb je gezond gegeten en goed gesport. Na een tijdje kom je erachter dat deze twee kilo iedere maand op je weegschaal verschijnt. Frustrerend! Ook merk je dat je wat last hebt van dikke enkels en gespannen borsten. Hoe kan dat zo? Het antwoord is simpel: je houdt vocht vast. Vocht vasthouden noemt men ook wel oedeem.

Vocht vasthouden tijdens je menstruatie

Wist je dat meer dan de helft van je lichaam bestaat uit vocht? Bij een gezonde vochthuishouding drink je voldoende; minimaal 1,5 – 2 liter per dag, verlies je een deel door transpiratie en plas je ook voldoende weer uit. Als je vocht vasthoudt, plas je niet voldoende uit. Het vocht blijft dan achter in bepaalde weefsels en dat noemt men dus ook oedeemvorming. De klachten die je dan ervaart zijn een opgeblazen gevoel, gespannen en pijnlijke borsten en/of dikke enkels en handen. En logischerwijs laat de weegschaal dan ook meer gewicht zien.

Vocht vasthouden rondom de menstruatie, hoe komt dat?

Er kunnen veel redenen zijn waarom vrouwen vocht vasthouden rondom hun menstruatie. Lang staan, teveel zout eten of aandoeningen als hartfalen, nierziekten en problemen met het lymfesysteem bijvoorbeeld. Maar ook veranderende hormonen tijdens je maandelijkse cyclus of zwangerschap blijken dit soort klachten te kunnen geven.

In de week voorafgaand aan de menstruatie verandert je hormoonhuishouding. Vlak voor je menstruatie zie je dat het hormoon oestrogeen erg hoog is. Dit hormoon is ook verantwoordelijk voor het vasthouden van vocht. Maar ook het progesteron doet hier in de fase na het begin van je menstruatie aan mee. Progesteron zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten extra vocht naar de weefsels sturen zodat je lichaam klaar is voor een eventuele bevruchting. Vaak merk je dat vooral in je borsten. Deze worden rondom je menstruatie dan wat gevoeliger en gespannen.

Wat veel vrouwen niet weten is dat het ook kan liggen aan de anticonceptie die je gebruikt .Het kan zijn dat dit niet de juiste voor jou is. De meeste vormen van anticonceptie bevatten oestrogeen en progesteron en het kan dat die samenstelling niet goed bij jouw lichaam past.

Tot slot blijkt dat er bij veel vrouwen, vaak onbewust, toch kleine veranderingen in de leefstijl ontstaan. Als je je niet helemaal goed voelt, beweeg je vaak iets minder en bovendien neemt de behoefte aan zoet en zout eten toe. Het kan dus ook daar aan liggen dat de weegschaal een iets ander gewicht aan geeft.

Vocht vasthouden rondom je menstruatie, wat kun je doen?

Gelukkig kan het vasthouden van vocht makkelijk verminderd worden. Je kunt in deze periode wat meer letten op je voeding door bijvoorbeeld minder zout te gebruiken en minder alcohol te drinken. In plaats daarvan kun je beter meer water drinken. Dat klinkt gek, maar juist water helpt je lichaam goed door te spoelen. Blijkt dat dit soort tips onvoldoende werken? Maak dan eens een afspraak met de Care for Women specialiste. Samen kijken jullie naar mogelijkheden om jouw hormonale balans te verbeteren. Als je anticonceptie gebruikt kijkt ze naar de vorm en hoeveelheid van hormonen die je dagelijks binnen krijgt. De specialiste weet alles van vrouwen en hun hormonen en dus ook over anticonceptie. Ze kent alle vormen van anticonceptie en kan deze mee laten wegen in het zoeken naar de juiste hormonale balans voor jouw lichaam. Maar ook als je geen anticonceptie gebruikt kijkt ze naar wat de behandelmogelijkheden zijn om de hormonale balans te herstellen. Rond blijven lopen met klachten is zonde, er is vaak op eenvoudige wijze goed iets aan te doen!

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Laat ons je helpen

Doorlopen met klachten is vaak niet nodig. Er zijn inmiddels genoeg goede oplossingen.

N

Aandacht voor joú

De specialiste neemt alle tijd voor je en begrijpt je als geen ander. Zij is immers zelf ook vrouw.

N

Vaak géén eigen risico

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering. Er is dan geen eigen risico.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.