Werk

Home » Werk

Ziekteverzuim bij jouw bedrijf verminderen? Dat is mogelijk! Als Care for Women/Human ondersteunen wij bedrijven die het meeste uit hun werknemers willen halen. De helft van de totale werkpopulatie bestaat uit vrouwen. Vrouwen werken gemiddeld meer en langer dan voorheen. In Nederland zijn ongeveer 1,6 miljoen vrouwen in de levensfase waarbij overgangsklachten een grote rol spelen. Ongeveer 80% van hen heeft overgangs- gerelateerde klachten.

Verzuim op het werk door hormonale veranderingen komt veel vaker voor dan werkgevers zich realiseren. Gezien je hier bent, is dit voor jouw organisatie ook belangrijk. Dat getuigt van goed werkgeverschap!

Wat kunnen wij voor jouw bedrijf betekenen

We verzorgen verschillende in company programma’s die de managers, bedrijfsartsen en medewerkers ondersteunen op het gebied van hormonale disbalans. Ons doel is om de vrouwen in het arbeidsproces te houden en het verzuim naar beneden te krijgen.

Vaak lijken bv burn-out, depressie klachten op klachten die voorkomen uit hormonale disbalans denk aan PMS en overgangsklachten. Dit leidt niet alleen tot onnodig verzuim, maar helaas vaak ook tot verstoringen in de arbeidsrelatie. Onbegrip en verkeerde diagnostiek zijn daar vaak de oorzaak van. Dat is jammer, want meestal zijn dit soort situaties door goede voorlichting en juiste diagnostiek goed te verhelpen en te voorkomen.

Wij Care for Women zijn een organisatie die zich al meer dan 20 jaar inzet voor vrouwen met hormonale problemen. De speciaal opgeleide Care for Women specialisten zijn verspreid over ongeveer 150 praktijken in heel Nederland en zijn zowel regulier als alternatief opgeleid. We maken gebruik van gerichte adviezen, een concreet behandelplan. Dit zorgt voor een effectiviteit boven de 80%. En een klanttevredenheid van 8,9% en na 2 á 3 consulten zijn de klachten al zover verminderd. 

De diensten van Care for Women

In de workshops/Webinar komen alle facetten aan bod: lifestyle, voeding, stress, hoe deze klachten te herkennen en erkennen, het verschil tussen burn-out en overgangsklachten en praktisch hoe er mee om te gaan hoe dit bespreekbaar te maken op de werkvloer. Zodat vrouwen met klachten de juiste weg naar hulp kunnen vinden en er niet mee door blijven lopen. Met het doel om het verzuim verminderen en dat de vrouwen veel beter in hun vel zitten. Gehoord worden.
De diensten van Care for Women kan je op elkaar aan laten sluiten door bijvoorbeeld te starten met de een Webinar/workshop en daarna kunnen de medewerkers zelf aan de slag, met de tips of door bijvoorbeeld een persoonlijk consult aan te vragen (op eigen initiatief en vaak vergoed vanuit hun aanvullende zorgverzekering). Ook dit kun je voorzien door dit een dagdeel op locatie aan te bieden. 
We maken gebruik van gerichte adviezen, een concreet behandelplan, het inzetten van gericht onderzoek en interventieprogramma’s. Dit zorgt voor een effectiviteit boven de 80%.
• Workshop voor management

Care for Women biedt de leidinggevende en HRM presentaties aan over hormonale klachten op de werkvloer om het ziekteverzuim te verminderen. Echter rust er vaak nog een taboe op dit soort problemen. Gedurende de workshop leert de leidinggevende hormonale/overgangsklachten te (h)erkennen, begrijpen hoe de klachten impact hebben op het werk en het bespreekbaar maken op de werkvloer. Hierdoor kan vroegere signalering plaatsvinden en kan er gekeken worden naar welke vervolgstappen er genomen kunnen worden om samen tot een oplossing te komen.

Workshop – 1,5 uur

 • Informatie verstrekken over hormonale veranderingen (menstruatie, zwangerschap en/of overgang);
 • Uitleg welke klachten hierdoor kunnen ontstaan;
 • Herkennen en erkennen van de verschijnselen;
 • Problematiek bespreekbaar maken;
 • Het ondernemen van next steps om tot een oplossing te komen;
 • Concrete tips.
• Workshop voor bedrijfsarts

Aan de bedrijfsarts biedt Care for Women presentaties aan over hormonale klachten op de werkvloer om het ziekteverzuim te verminderen. Er rust vaak een taboe op dit soort klachten. Gedurende de workshop leert de bedrijfsarts hormonale/overgangsklachten te (h)erkennen, begrijpen hoe de klachten impact hebben op het werk en het bespreekbaar maken op de werkvloer. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de diagnostisering. Hierdoor kan er vroege signalering plaatsvinden en kan er gekeken worden naar welke vervolgstappen ondernomen moeten worden om samen tot een oplossing te komen.

Workshop – 1,5 uur

 • Informatie verstrekken over hormonale veranderingen (menstruatie, zwangerschap en/of overgang);
 • Uitleg welke klachten hierdoor kunnen ontstaan;
 • Burn-out versus hormonale klachten, herken de verschillen;
 • Het ondernemen van next steps om tot een oplossing te komen;
 • Concrete tips.
  • Workshop voor medewerkers

  Aan de medewerksters biedt Care for Women workshops over de hormonale veranderingen aan die plaatsvinden door de menstruatie, zwangerschap en/of overgang. De workshops kunnen online of op de locatie van de werkgever plaats vinden. De workshops zijn gericht op de gezondheid en preventie van verzuim van vrouwen. De klachten die kunnen ontstaan worden besproken met de medewerksters en hoe ze deze kunnen herkennen. De specialiste geeft hierbij concrete tips en leefstijladviezen die vrouwen kunnen opvolgen om zelf klachten te verminderen en/of op te lossen.

  Afhankelijk van de grootte van de groep wordt er gekeken of er ruimte is voor stellingen en/of om een discussie te voeren.

  Workshop – 1,5 uur

  • Overgangsklachten;
  • Menstruatieklachten;
  • Zwangerschap en werk;
  • Gezond ouder worden;
  • Verzuim bij vrouwen door hormonale problemen voor leidinggevenden, bedrijfsartsen HR-managers etc.

  Workshop – 2,5 uur

  In het 2,5 uur durende workshop zal er dieper in gegaan worden op de kennis, stellingen, eventuele vragen en verdere interactie binnen de groep.

   • Webinar Lezing voor medewerkers

   Aan de medewerksters biedt Care for Women presentaties over de hormonale verandering aan die plaatsvinden door de menstruatie, zwangerschap en/of overgang. De presentaties kunnen online of op locatie van de werkgever plaats vinden. De workshops zijn gericht op de gezondheid en preventie van verzuim van vrouwen. De klachten die kunnen ontstaan worden besproken met de medewerksters en hoe ze deze kunnen herkennen. De specialiste geeft hierbij concrete tips en leefstijladviezen die vrouwen kunnen opvolgen om zelf klachten te verminderen en/of op te lossen.

   Afhankelijk van de grootte van de groep wordt er gekeken of er ruimte is voor stellingen en/of om een discussie te voeren.

   Workshop – 1,5 uur

   • Informatie verstrekken over hormonale veranderingen (menstruatie, zwangerschap en/of overgang);
   • Uitleg welke klachten hierdoor kunnen ontstaan en herkenning hiervan;
   • Tips en leefstijladviezen;
   • Discussie voeren en het bespreekbaar maken van hormonale klachten;
   • Eyeopeners en feiten.

   Medewerksters die verdieping willen kunnen zich aanmelden voor een individueel consult. Op eigen initiatief of voorzien door de werkgever.  

   Workshop voor medewerkers uit navolging van de Webinar/lezing waarbij medewerksters voorafgaand doormiddel van een vragenlijst hun eigen situatie in kaart hebben gebracht.

   Het doel van een workshop is om vanuit de persoonlijke situatie hormonale klachten te (h)erkennen. De workshop bestaat uit de volgende elementen:

   • Een korte herhaling van de Webinar/lezing waarbij er verder de diepte in gegaan wordt;
   • Gezamenlijk analyseren van de vragenlijst(en);
   • Welke klachten kunnen wel of niet hormonaal zijn;
   • Wat is de impact op het privéleven en het werk;
   • Waar loop je momenteel tegenaan en hoe maak je het bespreekbaar;
   • Interactie binnen de groep waarbij ervaringen worden uitgewisseld;
   • Concrete adviezen en zelfhulpmogelijkheden.
    • Online/telefonisch speedconsulten voor medewerkers

    Voor de medewerksters biedt Care for Women speedconsulten aan. De speedconsulenten zijn laagdrempelig en effectief. De medewerkster maakt een afspraak met een Care for Women specialiste voor een online of telefonisch speedconsult. Dit consult duurt 15 of 30 minuten en geeft op een laagdrempelige manier antwoord op de belangrijkste (persoonlijke) vragen. Aan het eind wordt een persoonlijk advies gegeven. Er wordt, indien noodzakelijk, een behandeling ingepland voor een regulier consult op eigen kosten van werkneemster of op kosten van de werkgever of een Traject van 4 maanden aan te bieden.

      • Consulten voor medewerkers

      Voor de medewerksters biedt Care for Women consulten aan. Tijdens een regulier consult van 60 minuten wordt samen met de medewerkster gekeken naar de klachten die voortkomen uit hormonale disbalans. De klachten worden goed in kaart gebracht en op basis hiervan wordt een behandeling ingezet. Ervaring heeft geleerd dat de klachten meestal met 2 tot 3 consulten zodanig vermindert zijn dat de vrouwen weer goed kunnen functioneren. Deze consulten kunnen plaatsvinden in de praktijk van de specialiste, online maar ook op de locatie van de werkgever.

      Indien je kiest voor consulten op de werkvloer dient er een minimale bezetting van 80% te zijn in de uitvoer met een minimum van 3 consulten per dagdeel. Een kamer met 2 stoelen en een tafel is hierbij voldoende.

        • Traject 4 maanden voor medewerkers

        Tijdens het traject van 4 maanden helpen we vrouwen om de hormonale klachten onder controle te krijgen. Een traject bestaat uit een aantal consulten inclusief ondersteunende medicatie en onderzoeken. In de consulten helpen wij vrouwen met hormonale klachten zoals overgangsklachten, menstruatieklachten, klachten door zwangerschap en PMS (Pre Menstrueel Syndroom.

        Voorafgaand aan het eerste consult kan de vragenlijst al worden ingevuld zodat de klachten goed in kaart gebracht worden. Hierdoor kan snel gestart worden met de behandeling en daardoor zijn de trajecten ook niet zo lang. Er wordt goed besproken wat de vrouwen van de behandeling kunnen verwachten. Indien het nodig is zal de specialiste aanvullend onderzoek doen zoals bloed laten prikken bij het lab. Samen met de specialiste bekijken ze wat ze er zelf aan kunnen doen bijvoorbeeld met aanpassingen in de voeding, het reduceren van stress en andere tips. Zijn de klachten zodanig ernstig dat behandeling noodzakelijk zijn? Dan gaan ze samen de mogelijkheden bekijken die er vanuit de reguliere- en alternatieve geneeskunde zijn, om deze klachten op te lossen.

          • Health check voor medewerkers

          Voor de medewerkers en medewerksters biedt Care for Women een health check aan van 30 minuten. De health checks worden uitgevoerd om direct inzicht te krijgen in de eigen gezondheid. Bij vrouwen in de overgang neemt het risico op ziektebeelden zoals onder andere hart- en vaatziekten, osteoporose en diabetes toe. De inzichten helpt om vrouwen bewust te maken van het stijgende risico. De uitslagen krijgen de medewerk(st)ers direct en worden ook besproken. De uitslag en het advies van de specialiste helpen preventief de juiste maatregelen te treffen. De health check kan plaatsvinden in de praktijk van de specialiste maar ook op de locatie van de werkgever.

          De health check bevat de volgende elementen:

          • Volledig lipidenbeeld (totaalcholesterol, Lagedichtheidlipoproteïne (LDL), High-density-lipoproteïne (HDL), Triglyceriden en ratio);
          • Glucose bepaling;
          • Bloeddruk;
          • Body Mass Index;
          • Deskundige analyse, interpretatie van de individuele meetwaarden en een uitgebreid persoonlijk advies.

          Indien er gekozen wordt voor health check op de werkvloer dient er een minimale bezetting van 80% te zijn in de uitvoer met een minimum van 6 health checks.

          Informatie of een offerte opvragen

          Bedankt voor je interesse in Care for Women. Wil je meer weten over Care for Women en de bovenstaande diensten, een brochure aanvragen, offerte aanvragen en/of jouw bedrijf aanmelden. Stuur ons een mail naar info@careforwomen.nl Geef hierbij svp aan in welke dienst(en) je geïnteresseerd bent, jullie locatie, hoeveel (vrouwelijke) medewerkers jullie in dienst hebben en welke termijn jullie in gedachte hebben. We horen jullie graag!

          Voordelen van Care for Women op een rij

          • Grootste en meest ervaren van Nederland
           • De eerste (met ruim 20 jaar expertise) en de grootste aanbieder in Nederland (met 150 locaties).
          • Professioneel en gekwalificeerd
           • De specialisten zijn opgeleid tot Care for Women specialiste gericht op hormonale disbalans. Daarnaast zijn zij in het bezit van een BIG-registratie/HBO Medische en Psychosociale basiskennis.
          • Resultaatgericht behandelen
           • Effectiviteit op klachten boven de 80% en een klanttevredenheid van 8,9.
          • Voor vrouwen, dóór vrouwen
           • Care for Women is opgericht voor vrouwen dóór vrouwen.
          • USP 5
           • Breed georiënteerd op de overgang maar ook op andere hormonale disbalansen waaronder PMS en zwangerschap.
          • USP 6
           • Op maat advies. Geen bedrijf of vrouw is hetzelfde. Wil je een thema naar voren laten komen? De dienst zal hierop aangepast worden.

          Ervaringen /Reviews bedrijven

          Espria - Landelijke en kundige specialisten voor een duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen ons concern. We hebben een hoop nieuwe inzichten gekregen.

          spria is een Nederlands zorgconcern welke bestaat uit verschillende zorgorganisaties. Deze verlenen zorg aan kwetsbare mensen, zoals verpleging, verzorging, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, jeugdgezondheidszorg, zorg aan mensen met een verstandelijke beperking en zorg op afstand middels technologie. Espria biedt zorg in Noord-, Oost-, Midden- en (Noord)west-Nederland. In totaal werken er ongeveer 17.000 medewerkers bij Espria of één van de bijbehorende zorgorganisaties. Het overgrote deel van onze medewerkers is vrouw.

          Binnen Espria werken we vanuit het Kenniscentrum Vitaliteit en de vakgroep Vit nauw samen om vorm te geven aan duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen ons concern. We streven naar structurele aandacht voor vitale en duurzaam inzetbare medewerkers. Naast informatie, tips en adviezen op ons Vitaliteitsplein, een centraal platform op ons intranet, brengen we campagnematig relevante onderwerpen onder de aandacht bij onze collega’s.   

          Eén van de onderwerpen die we onder de aandacht brengen is de overgang. Klinkt misschien raar, maar het overgrote deel van onze medewerkers is vrouw in de leeftijd 40+. Vroeg of laat krijgen zij allemaal te maken met overgangsklachten.

          In 2020 zijn we begonnen met communiceren over het onderwerp de overgang. Het was best spannend om hier vanuit de werkgeverskant aandacht voor te vragen. We wisten van tevoren niet hoe werknemers hierop zouden reageren. Door corona konden we geen fysieke bijeenkomsten organiseren. We besloten om Webinars aan te bieden. Dit deden we in samenwerking met Care for Women (CfW). Karin van CfW verzorgde het Webinar voor leidinggevenden en twee Webinars voor medewerkers over het herkennen en erkennen van de overgang. We kregen hier zulke positieve reacties op dat we besloten om in 2021 het thema de overgang opnieuw onder de aandacht te brengen. Naast de Webinars voegden we toen de optie: een persoonlijke speeddate met een overgangsconsulent toe. Collega’s konden anoniem een afspraak maken en hun persoonlijke vraag stellen aan de consulent.  Het aantal aangevraagde speeddates was lager dan verwacht maar we zijn al heel blij met de collega’s die we wel bereikt hebben. We merken dat de collega’s die bij de Webinars en/of speeddates waren hier erg enthousiast over zijn en nieuwe inzichten hebben gekregen.

          Het is fijn om met een landelijke organisatie samen te werken op dit onderwerp. De collega’s van CfW die wij hebben gesproken waren prettig in de omgang en kundig!

          Wat we prettig vonden aan CfW is dat ze een landelijke bezetting hebben. Aangezien onze zorgorganisaties verspreid zijn over een groot deel van het land is het voor ons prettig dat een medewerker bij interesse in de buurt terecht kon voor een vervolg bij CfW. Daarbij wordt het aanbod in de meeste pakketten vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

          Nicolien Oomen – Vitaliteitsexpert Espria www.espria.nl

          Thebe - Er is veel te doen aan klachten met betrekking tot de overgang. Belangrijk om deze serieus te nemen en hierover in gesprek te gaan.

          Wij hebben bij Thebe de workshop voor medewerkers mogen verzorgen. Dit is hun ervaring:

           “Via een collega vitaliteitsadviseur uit mijn netwerk hoorde ik van Care for Women. In de zorg werken relatief veel vrouwen en binnen onze organisatie is het aandeel 40+ jaar vrouwen zeer groot. In gesprekken hoorden we vaak klachten en begrip over de overgang voorbijkomen. Wij hebben het doel om de overgang uit de taboesfeer te halen. Daarnaast willen wij onze medewerksters praktische tips geven en vooral ook al vroeg voorbereiden op wat mogelijk komen gaat.

           De deelneemsters vonden het een prettige en leerzame workshop. Een aantal deelneemsters hebben vervolgens een consult geboekt. Ook gaven de deelneemsters aan dat het fijn is om te ervaren dat er meer collega’s tegen bepaalde klachten aanlopen.

           Zelf vond ik de workshop ook erg prettig en leerzaam. Het heeft mij er nog meer bewust van gemaakt om in vitaliteitsgesprekken de overgang aan te stippen bij medewerksters die niet goed in hun vel zitten. Denk hierbij dat ze tegen een burn-out aanzitten of depressief zijn. De workshop kwam zeer overeen met de verwachtingen. De deelneemsters weten nu meer over de overgang en zijn ook zelf aan de slag gegaan met hun leefstijl. Wat wij uit de workshop gehaald hebben is dat er best veel te doen is aan klachten met betrekking tot de overgang. Het is belangrijk om deze serieus te nemen en hierover in gesprek te gaan. Het erkennen dat een medewerkster last ervaart van de overgang doet al erg veel voor haar. Door medewerksters op symptomen te wijzen en leefstijl aan te passen zorg je ervoor dat het uitval mogelijk vermindert. 

          Ik beveel Care for Women (in het bijzonder Celine Vervoorn) zeker aan vanwege de praktische aanpak.”

          Zorgorganisatie, thuiszorg en zorg in woonzorgcentra in 24 gemeenten in Midden- en West-Brabant

           

          Richting - De praktische en interactieve insteek werd als zeer prettig ervaren

          “Richting is een energieke, ambitieuze en groeiende arbodienst met locaties door heel Nederland. De Webinar is super goed ontvangen door onze casemanagers en bedrijfsartsen en voldeed volledig aan de verwachting. De praktische en interactieve insteek werd als zeer prettig ervaren.
          Via een overgangsconsulent van Care for Women zijn we bij jullie uitgekomen. Omdat jullie goede recensies hebben en al jaren ervaring in dit vakgebied hebben, was de keus snel gemaakt om door jullie een Webinar ‘verzuim door hormonale veranderingen’ te laten verzorgen.
          Wij denken dat arbodienstverlening anders kan. Sterker nog; het moét anders, omdat het om mensen gaat. Met een steeds grotere groep bevlogen collega’s inspireren we werkgevers en medewerkers om duurzaam inzetbaar te zijn.“

          Lisa Koning – Consultant duurzame inzetbaarheid / bemiddelaar – Richting B.V. www.richting.nl

          Vista college - De Workshop liet een duidelijke relatie met verzuim zien, met tastbare informatie voor duurzame inzetbaarheid

          We hebben bij Vista College een workshop ‘de Hormonale achtbaan voor vrouwen’ mogen geven. Dit is hoe zij het hebben ervaren:

          “De workshop is als heel positief ervaren. We hoorde ‘geluiden’ uit onze organisatie van vrouwen van de leeftijdsgroep die met de overgang te maken hebben/krijgen. Via onze bedrijfsarts zijn we bij Care for Women terecht gekomen.  
          Care for Women heeft een prettige site, goede en zeer prettige telefonische informatie, en een consulent in de naaste omgeving, dat zijn de redenen waarom we voor Care for Women hebben gekozen.

          De workshop kwam goed overeen met de verwachting. We hadden de inhoud goed doorgesproken. De enige tip voor de volgende keer is om de deelnemers iets meer opdrachten in kleine groepjes te laten doen, zodat er ook onderling meer over gesproken (gaat) wordt.

          Wat we meenemen uit deze workshop is de duidelijke relatie met verzuim, tastbare informatie waardoor we het ook kunnen opnemen als interventie voor onze vrouwelijke medewerkers in het kader van duurzame inzetbaarheid, het is nu duidelijk een benoemd thema, dat overigens wel nog meer exposure en aandacht moet krijgen.

          We zouden Care for Women zeker aanbevelen.”

          -Eline Hermans, Senior consulent P&O www.vistacollege.nl

          Zone College Zwolle - Blij dat het onderwerp aandacht kreeg binnen de school, de presentatie is becijferd met een 8.2

          Bij het Zone College in Zwolle heeft de specialiste Nicole Elshof een workshop mogen geven. Het Zone College heeft een enquête gehouden onder de deelnemers en hieruit is het volgende voortgekomen.

          70% van de ondervraagden was niet op de hoogte van het bestaan van een overgangsconsulente. 90% van de aanwezigen heeft voldoende informatie ontvangen aan de hand van de workshop. 45% van de aanwezigen vindt het een goed idee om ook voor mannen iets te organiseren.

          40% zou nog een opvolging willen voor wat betreft het onderwerp. Voor een soort opvolging kiest:

          • 40% voor een Health Check
          • 30% een vervolg op het onderwerp
          • 30% voor een consult/advies gesprek bij de specialiste

          Iedereen was zeer positief over de presentatie. Men was blij dat het onderwerp aandacht kreeg binnen de school en vond het een goed initiatief.

          Vanuit de organisatie willen wij dit onderwerp jaarlijks terug laten komen door het te plaatsen op de agenda met als invulling van een jaarlijkse presentatie.”

          Tante Louise – De workshops zijn een terugkerend onderdeel op onze vitaliteitskalender

          We hebben bij Tante Louise de workshop voor de medewerksters mogen verzorgen. Dit is hun ervaring:

          “We hebben Celine en Care for Women gevonden door een aanbeveling van een collega. Na een workshop ‘Fit Door De Overgang’ bijgewoond te hebben, heb ik Celine gevraagd deze workshop ook voor Tante Louise te verzorgen. Wij merken dat het goed is om een keer op een serieuze manier stil te staan bij de overgang en wat dit met mensen doet. Er worden ervaringen en verhalen gedeeld en

          heel veel tips worden ter harte genomen. De workshops worden ontzettend gewaardeerd en zijn een terugkerend onderdeel op onze vitaliteitskalender. Ik kan het iedereen aanbevelen!”.

           Zorgorganisatie, Bergen op Zoom, zorg en verpleegcentra

          Zorg in Oktober – Heel verhelderend met nieuwe inzichten. Het sloot goed aan op de behoefte en verwachtingen

          De specialiste Wendy Verbeek heeft een presentatie gegeven bij Zorg in Oktober in Bladel. Dit is hoe zij dit hebben ervaren:

          “Er was weinig kennis binnen de organisatie over de overgang en daarnaast wilde we kijken naar samenwerkingsmogelijkheden om vrouwen met klachten door te verwijzen. De meeste deelnemers vonden de presentatie verhelderend en hebben nieuwe inzichten gekregen. Bij de bedrijfsarts was er aanvankelijk nog enige terughoudendheid maar dit hebben we in de evaluatie wel kunnen veranderen. Zelf vond ze het een goede presentatie en heeft echt nieuwe inzichten gebracht. We gaan nu nog kijken hoe we dit over het voetlicht bij leidinggevenden gaan brengen. Ik voel de ruimte om bij vragen weer contact op te nemen. De presentatie kwam zeker wel overeen met de verwachtingen. We hebben het voor besproken en de presentatie sloot mooi aan op de behoefte/verwachtingen. Wat we meenemen uit de presentatie zijn inzichten bij het proces van overgang en de ondersteuningsmogelijkheden en ook wat een overgangsconsulent kan betekenen. En ook welke valkuilen er zitten bij bedrijfsarts en huisarts in het onderkennen en ondersteunen van overgang gerelateerde klachten. Wij zijn bij Care for Women terecht gekomen door te zoeken op Google en uit eigen ervaring met de overgangsconsulente Wendy Verbeek. Care for Women heeft een aansprekende website en ook de mogelijkheid om te verbreden qua doelgroep in de toekomst. We bevelen Care for Women zeker aan! Hartelijk dank voor alle inzichten en het enthousiasme en bereidheid om onze organisatie verder te helpen. Echt jammer dat je zo ver weg nu zit want het was fijn geweest als er meerdere overgangsconsulenten in onze regio actie zijn.”

          Zorg in Oktober in Bladel – Simone Gierman-Snoeren – Senior HR-Adviseur  www.zorginoktober.nl

          Zorgcentrum St. Franciscus – Vanuit verzuim oogpunt en preventie ook heel verhelderend

          Als werkgever willen we graag meer aandacht besteden aan vitaliteit en gezondheid en de workshop met dit onderwerp ‘hormonale rollercoaster’ past hier goed in, bovendien sluit het goed aan bij een deel van onze medewerkerspopulatie. Via netwerkcontacten en Google zijn we bij Care for Women terecht gekomen. Dit omdat CfW veel kennis en ervaring hebben op dit vlak.

          De deelnemers vonden de workshop zeer waardevol, interessant, verhelderend, fijn om zaken samen te kunnen delen met hele goede tips! Wij als werkgever ervaarde dit hetzelfde als de deelnemers, zeer interessant en vanuit verzuim oogpunt en preventie ook heel verhelderend. Het sloot precies aan bij onze behoeften en vragen.

          Grootste keypoints wat we uit de workshop hebben gehaald is de achtergrondinfo over wat er in het lichaam gebeurt, praktische tips en de valkuilen/vooroordelen. We raden Care for Women en Celine Vervoorn zeker aan!

          Zorgcentrum St. Franciscus in Gilze https://stfranciscus.nl/

          Workshop ‘hormonale rollercoaster’ (betreffende overgang maar ook PMS, menstruatie, zwangerschap andere hormonale disbalansen)

          Verzuim op werk door hormonale disbalans

          Overgangsklachten, menstruatieklachten, problemen met de zwangerschap zijn bij vrouwen vaak redenen tot onnodig verzuim. Jammer, want door middel van goede voorlichting en adequate diagnostiek is hier vaak goed iets aan te doen. Care for Women zet de cijfers voor u op een rij.

          Verzuim tijdens de overgang

          Onderzoekers van het Nij Smellinghe Ziekenhuis in Drachten concludeerden in een grootschalig onderzoek dat maar liefst 1/3 van de werkende vrouwen in de leeftijd van 45 – 50 jaar regelmatig uit het arbeidsproces valt door overgangsklachten. Denk aan slapeloosheid door opvliegers, gewrichtsklachten en depressie. Het gaat om een miljoen werkende vrouwen in deze leeftijd en die groep is groeiende. De onderzoekers zijn van mening dat dit ziekteverzuim maatschappelijke aandacht verdient en dat werkgevers zich vaak nog niet bewust zijn dat veel verzuim door de overgang komt. Ook concludeerden zij dat werkgevers nog zelden voorlichting aan werkneemsters van die leeftijd geven. En dat is jammer, want dat zou veel onnodig ziekteverzuim kunnen voorkomen.

          Verzuim tijdens de maandelijkse menstruatie

          Helaas is er minder onderzoek verricht naar het effect op het arbeidsproces van klachten rondom de maandelijkse menstruatie. Toch laten verschillende onderzoeken de impact van deze klachten zien. Zo toonde Engels onderzoek aan dat vrouwen die last hadden van menstruele migraine maar liefst 4,2 dagen per drie maanden missen ten opzichte van 2,4 dagen bij vrouwen zonder menstruele migraine. Tel hierbij op dat de vrouwen uit dit onderzoek ook nog eens aangaven dat na 6 dagen werkhervatting de productiviteit pas op de helft van de normale productiviteit zit. Onafhankelijk NIPO onderzoek toonde aan dat in Nederland maar liefst 1 op de 12 vrouwen rond de menstruatie last heeft van migraine volgens de officiële criteria van de International Headache Society (IHS). Van deze vrouwen werd maar liefst 45% ernstig belemmerd in hun werk.

          Ook hevige, langdurige en onregelmatige menstruatie of bloedverlies tussen de menstruaties door blijkt een belangrijke factor voor verzuim te zijn. Deze klacht behoort binnen de gynaecologie zelfs tot de meest voorkomende klachten. Maar liefst 20 procent van de vrouwen heeft hier last van. Dat zijn in Nederland 800.000 vrouwen in de leeftijd van 35 tot 55 jaar.

          Verzuim tijdens zwangerschap

          In het uitgebreide rapport ‘Ziekteverzuim bij zwangeren’ van TNO  is er te zien dat, los van het zwangerschapsverlof, onder deze groep vrouwen regelmatig extra ziekteverzuim optreedt.

          • Bijna de helft van de vrouwen die in het kader van de Wet Arbeid en Zorg zwangerschaps- of bevallingsverlof had, verzuimde in de periode voorafgaand of na hun zwangerschap of bevalling.
          • Als vrouwen in verband met zwangerschap en bevalling verzuimen is de kans op verzuim tijdens de zwangerschap veel groter dan na de bevalling. Tijdens de zwangerschap (en voor het zwangerschapsverlof) verzuimt 36% van alle zwangere vrouwen vanwege hun zwangerschap. Na het bevallingsverlof verzuimt slecht 4% als gevolg van de zwangerschap en/of bevalling. Negen van de tien vrouwen die verzuimen als gevolg van de zwangerschap of bevalling, verzuimen tijdens de zwangerschap. Slechts één op tien verzuimt na de bevalling.
          • Maar, als vrouwen na de zwangerschap verzuimen duurt dit gemiddeld twee keer langer dan tijdens de zwangerschap. Ziekteverzuim na de bevalling is dus een probleem voor een beperkte groep vrouwen, maar zij moeten wel een langdurig beroep op de Ziektewet doen.

           

          • De kans op verzuim lijkt onder zwangere werkneemsters ongeveer even groot als onder gewone werkende bevolking, maar de verzuimduur is veel langer. Als een Nederlandse werkneemster verzuimt bedraagt de gemiddelde verzuimduur circa 17 (werk)dagen, maar van een zwangere werkneemster bedraagt het zwangerschaps- of bevalling gerelateerde verzuim gemiddeld 52 (kalender)dagen.

          Verontrustende cijfers

          Omdat we weten hoe een belangrijke bijdrage vrouwen leveren in het arbeidsproces, zijn bovenstaande cijfers erg verontrustend. Maar, de oplossing is niet zo moeilijk. Verzuim door hormonale veranderingen zoals menstruatieklachten, overgangsklachten en zwangerschap, heeft meestal te maken met de onderkenning van het probleem. Het gebrek aan kennis bij management, arbodiensten, vrouwen zelf, verkeerde diagnostiek en het taboe dat er op rust zorgen ervoor dat deze problematiek op de werkvloer onbesproken blijft. Depressie, burn-out of chronische vermoeidheid blijken vaak als oorzaak te worden aangewezen, terwijl vrouwen zich midden in een ingrijpend lichamelijk veranderingsproces bevinden. Dat is niet alleen jammer voor deze vrouwen en hun werkgevers, maar ook voor de maatschappij. Want vrouwen zijn hard nodig in het arbeidsproces.

          Care for Women helpt

          Ruim 15 jaar verzorgt Care for Women daarom verschillende in company programma’s. Van workshops voor managers en leidinggevenden en preventieve gezondheidschecks, tot informatiebijeenkomsten voor werkneemsters. Regelmatige inloopspreekuren op de werkvloer blijken een eenvoudige oplossing te zijn om aankomende problemen tijdig te signaleren en snel tot een oplossing te komen. Eenvoudig, voor werkgevers simpel te implementeren en goedkoop.

          Meer weten over de mogelijkheden die Care for Women te bieden heeft op het gebied van verzuimmanagement? Bel ons op 088-4420442 of laat ons contact met u opnemen; u kunt een mail sturen naar info@careforwomen.nl met het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent.

           

          Meer informatie

          Maak een afspraak!

          Makkelijk en snel via onze webagenda

          N

          Specialistische zorg

          De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

          N

          Laat ons je helpen

          Doorlopen met klachten is vaak niet nodig. Er zijn inmiddels genoeg goede oplossingen.

          N

          Aandacht voor joú

          De specialiste neemt alle tijd voor je en begrijpt je als geen ander. Zij is immers zelf ook vrouw.

          N

          Vaak géén eigen risico

          De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering. Er is dan geen eigen risico.

          N

          Doorverwijzing niet nodig

          Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.

          Aantoonbaar Beter Keurmerk