Wisselende stemmingen

Home » Wisselende stemmingen

Vrouwelijke hormonen zijn van grote invloed op het gevoelsleven van een vrouw. Iedereen heeft wel eens last van stemmingswisselingen. Je hebt slecht geslapen, er is veel stress op je werk of er is iets vervelends gebeurt in je directe omgeving. Allemaal heel verklaarbare redenen waarom je last kunt hebben van stemmingswisselingen. Maar stemmingswisselingen vanwege het feit dat je menstruatie eraan komt, zijn wel iets anders. Vaak ongrijpbaar. Je ziet het niet aankomen en je omgeving schrikt vaak van jouw onverwachte reactie.

Stemmingswisselingen rond de menstruatie, hoe komt het?

Hoe die stemmingswisselingen vanwege de menstruatie precies veroorzaakt worden weten we niet. Wel weten we dat oestrogeen hier een rol bij speelt. Oestrogeen heeft een aantal belangrijke functies heeft in onze hersenen, die door het veranderen van de oestrogeenspiegel tijdens de menstruatie kunnen worden beïnvloed.

  • Oestrogeen bevordert de hoeveelheid serotonine, ook wel het geluk hormoon, in de hersenen
  • Oestrogeen blijkt ook invloed te hebben op de hoeveelheid endorfine. Dat is een stofje dat bijvoorbeeld vrijkomt als je gaat sporten. Endorfine geeft je het gevoel van geluk en blijheid
  • Oestrogeen is betrokken bij de groei van zenuwen in je hersenen

Een daling van de hoeveelheid oestrogeen, zou deze processen nadelig kunnen beïnvloeden, waardoor stemmingswisselingen kunnen ontstaan. Het is duidelijk dat de ene persoon gevoeliger is voor hormonale veranderingen dan de andere en dus meer last heeft van stemmingswisselingen dan de ander. Opvallend is dat als vrouwen last hebben van menstruele klachten of PMS (het Pre Menstrueel syndroom, stemmingswisselingen vaak ook tot een van de klachten behoort. Het goede nieuws: daar is iets aan te doen!

Stemmingswisselingen rond de menstruatie, wat te doen?

Als stemmingswisselingen veroorzaakt worden door je veranderende hormonen in de periode rondom je menstruatie, ligt daar ook grotendeels de oplossing. Vaak staan deze stemmingswisselingen dan niet op zichzelf maar is het een onderdeel van een combinatie van klachten. Men spreekt in zo’n geval van PMS (het Pre Menstrueel Syndroom). PMS is niet zo snel op te lossen. Het is een soort puzzel, een samenspel van verschillende factoren. Hiervoor heb je professionele hulp nodig om te ontdekken wat er bij jou precies gebeurt bij het veranderen van jouw hormonale balans als je menstruatie er aan komt. De Care for Women specialiste kan je helpen die puzzel op te lossen. Eerst zal je op zoek moeten naar de patronen. Dan kan gekeken worden naar de behandeling. Is eenmaal de puzzel gelegd en heb je helderheid verkregen in de diagnose? Dan kan bepaald worden welke behandeling voor jou het beste werkt. Je zult dan ook merken dat de behandeling, omdat het de juiste is, snel effect heeft.

Omdat dit soort hormonale klachten vaak jaren duren, loont het om hier professionele hulp bij te vragen. Maak gewoon eens een afspraak met de Care for Women specialiste. Je kunt zo bij haar terecht en hebt geen verwijzing van je huisarts nodig. Via de online webagenda of het telefoonnummer 088-4420442 is een afspraak snel gemaakt in een van de bijna 150 vestigingen in Nederland. Je bent echt niet de enige, dus waarom zou je er geen gebruik van maken?

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Laat ons je helpen

Doorlopen met klachten is vaak niet nodig. Er zijn inmiddels genoeg goede oplossingen.

N

Aandacht voor joú

De specialiste neemt alle tijd voor je en begrijpt je als geen ander. Zij is immers zelf ook vrouw.

N

Vaak géén eigen risico

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering. Er is dan geen eigen risico.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.